Palveluksessanne

23.5.2014

Kuulen usein sanottavan, että  se joka väittää saaneensa jotain aikaan europarlamentissa on joko hullu tai valehtelee. Olen vähän eri mieltä.Kukaan ei  voi väittää  saavansa aikaan yksin, sillä asioille on vähintäänkin saatava ryhmän tai kollegojen tuki. Mutta ilman muuta voi puhua  asioista, joihin on vaikuttanut ratkaisevassti, jopa niin, että maalia ei olisi ehkä syntynyt ellei olisi sattunut olemaan laukaisemassa sitä. Europarlamentti nimenomaan on paikka, jossa yksi ihminen voi olla ratkaisevalla vaikuttajan paikalla. Sen toiminta on tässä suhteessa hieman erilaista kuin eduskunnassa.

Hyvän mepin on ansaittava palkkansa moninkertaisesti. On tuotava se valta, jonka Suomi on antanut Brysseliin, takaisin sellaisten päätösten muodossa, jotka tekevät meistä vahvempia, ei heikompia.

Monia saavutuksia ei voi mitata rahassa. Kun olen saanut olla vaikuttamassa siihen, että joku syytön mielipiteidensä tai uskontonsa vuoksi vangittu ihminen välttää kuolemantuomion, en edes yritä miettiä sille hintalappua. Arvomme on aina suurempi kuin hintamme.

Tästä huolimatta pidän tärkeänä, että meppien työn vaikutuksia arvioidaan taloudelliselta kannalta. Siksi haluan olla muistuttamassa, että suomalaisilla mepeillä on todellista valtaa ja vaikutusmahdollisuuksia europarlamentissa siinä missä kenellä tahansa muullakin yksilöllä. Siellä voi joko tuhota tai parantaa kilpailukykyämme, kuten on nähty.

Muutamalla esimerkillä haluan konkretisoida mepin työn taloudellisia vaikutuksia. Poimin esimerkin jokaiselta kolmelta kaudeltani. Ne eivät tee oikeutta työn koko kuvalle, mutta konkretisoivat mihin meppi voi vakuttaa.

Ensimmäisellä kaudella, vuonna 2000 sain vakuutettua jätteenpolttodirektiivin vastuuhenkilön Hans Bloklandin allekirjoittamaan kanssani muutosesitykseni, joka jätti sellun- ja paperinvalmistuksen direktiivin ulkopuolelle ja helpotti uusiutuvan energian hyödyntämistä Suomessa. Tätä pidetään yhä Suomen suurimpana lobbausvoittona ja malliesimerkkinä siitä, kuinka yksittäisellä mepillä voi olla merkittävä vaikutus. Suomalainen metsäteollisuus säästää muutosesitykseni ansiosta jopa 30 miljoonaa euroa vuosittain.

Tuolloin valmisteilla ollut jätteenpolttodirektiivi uhkasi Suomen erinomaista käytäntöä, jossa sellun- ja paperinvalmistuksen yhteydessä syntyvä jäteliemi, ns. mustalipeä eli ligniini voidaan hyödyntää energiana jätteen syntypaikalla tehtaissa. Juuri metsäteollisuuden jätelipeän vuoksi Suomen uusiutuvan energian hyödyntämistaso on niin korkea. Direktiiviesitys velvoitti niin sanotun rinnakkaispolton kohdalla tiukkoihin mittauksiin, jotka vaatisivat investointia kalliisiin laitteisiin. Erityisen vahingollinen direktiivin silloinen muotoilu oli metsäteollisuudelle, joka hyödynsi sellun- ja paperinvalmistuksessa syntyvän runsasenergisen jäteliemen polttamalla sen kattiloissaan. Ympäristön kannalta tämä käytäntö on yksinomaan hyvä: jäteliemi tuottaa energiaa eikä päädy kaatopaikoille metaanipäästöjä synnyttämään. Viimeksi mainitun pelättiin tapahtuvan, jos laitokset velvoitettaisiin suhteettoman kalliisiin mittauksiin.

Ongelma oli siinä, että asiassa oltiin myöhässä. Kyseessä oli toinen lukeminen, jolloin parlamentti ei enää sääntöjensä mukaisesti voi tuoda uusia muutoksia lainsäädäntöön. Tilannetta oli lähes mahdoton korjata. Oli vain yksi kiertotie: saada mietinnön laatija muutoksen puolelle, toteamaan, että uusi muutos vastaa parlamentin aiemman kannan henkeä.

Monet olivat yrittäneet tätä monta kertaa siinä onnistumatta. Minäkin olin käynyt tämän miehen puheilla, mutta hän pysyi tiukkana: ei porsaanreikiä direktiiviin, Eräässä keskustelussa onnistuin kuitenkin vakuuttamaan  Bloklandin, joka suostui laittamaan nimensä Korholan muutosesitykseen.

Kun muut suomalaismepit kuulivat asiasta, he tekivät samansisältöisiä muutosesityksiä; nythän ne saattaisivat mennä läpi, kun raportööri ei vastusta niitä. Myös Heidi Hautala pyysi saada laittaa nimensa Bloklandin ja minun kanssani samaan paperiin, mutta se oli jo myöhäistä. Yllätyin, kun hän laittoi koko vihreän ryhmän äänestämään muutosesitystä vastaan täysistunnossa. Ympäristön kannalta ratkaisu oli täysin vastuuton.

Asiantuntijapiireissä tätä tarinaa on kerrottu usein esimerkkinä siitä, kuinka yksittäinen meppi voi vaikuttaa. Perinpohjaisempi selostus löytyy blogista vuodelta 2004: Liian suuri saavutus.

Toisella kaudella onnistuin kaatamaan komission aikeet avata  rahapelimarkkinat vapaalle kilpailulle. Ratkaiseva taistelu käytiin parlamentin suurimmassa ryhmässä, jonka kannasta vastasin. Se mahdollistaa, että  suomalaiset saavat edelleen käyttää rahapelituottonsa itse: 1,2 miljardilla vuodessa tuetaan hyviä hankkeita.

Komissio ja muutamat jäsenmaat ovat pitkään ajaneet rahapelimarkkinoiden vapauttamista sisämarkkinoille yhteisten sääntöjen ja vapaan kilpailun piiriin. Suomi puolestaan kuuluu niihin maihin, joissa alue on haluttu pitää kansallisesti säädeltynä ja voitot  kanavoituna yhteiseen hyvään. Keväällä asia oli vaakalaudalla, kun parlamentti käsitteli mietintöä online-rahapelien ohjesäännöistä Sisämarkkinakomissaarina vaikutti tuolloin irlantilainen komissaari McCreevy, joka oli ilmoittanut yhdeksi prioriteetikseen rahapelimarkkinoiden avaamisen vapaalle kilpailulle.

Kansallinen päätösvalta haastettiin vedoten netin kontrolloimisen hankaluuteen. Jos pää olisi saatu auki, olisi pyritty rahapelimarkkinoiden koko Euroopan laajuiseen vapauttamiseen.  Parlamentin suurimman ryhmän raportöörinä roolini sattui olemaan keskeinen, sillä pääsin linjaamaan ryhmän päätöstä, ei vain äänestämään. Ryhmässä saavutettiin täpärä torjuntavoitto.

Päätöksestä hyötyviä tahoja on Suomessa tuhansia. Olen itse HelsinkiMission valtuuskunnan jäsen ja hyvin onnellinen siitä, että sain olla turvaamassa korkeatasoisen vanhus- ja nuorisotyön määrärahoja, sekä tutkimusta, tiedettä ja taidetta.

Lisää aiheesta blogissa Voitto tuli rahapelikiistassa.

Kolmannella kaudella vastasin ryhmäni päästökauppalinjauksista. Ratkaiseva voitto tuli lentoliikenteen päästökaupassa, jossa oma esitykseni päätyi lopulliseksi kompromissiksi. Asia liittyy EU:n vuonna 2012 aloittamaan lentoliikenteen päästökauppaan, joka koski kaikkea meille tulevaa ja meiltä lähtevää sekä EU:n sisäistä lentoliikennettä. Tilanne herätti hyvin pian kauppasodan uhan, kun EU:n ulkopuoliset toimijat pahastuivat EU:n yksipuolisesti langettamasta järjestelmästä. Saavutetulla voitolla estettiin tuo kauppasotien uhka, joka saattaisi aiheuttaa Finnairille ja suomalaiselle vientiteollisuudelle sekä matkailulle miljardiluokan tappion. Tällä kertaa jouduin hankkimaan voiton kiertoteitse neuvoston kautta, sillä parlamentin virallinen kanta edusti vähemmistön mielipidettä.

Lisää asiasta blogeissa Isänmaan etu ja Kapteenin halaus.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä työstäni, mutta toivottavasti olen onnistunut sanomaan keskeisen viestini. Eurovaalit ovat erittäin tärkeät vaalit, sillä europarlamentissa päätetään merkittävistä talouteemme ja ympäristöömme vaikuttavista asioista. Nöyrä kiitos suomalaisille siitä, että olen saanut olla tekemässä työtä Suomen puolustajana. Jatko riippuu kokonaan teistä.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *