Korhola: Malttia lentoliikenteen päästökaupan laajentamiseen

23.1.2014

Euroopan parlamentin teollisuusvaliokunnan mielestä EU:n ulkopuolisia lentoyhtiöitä ei pidä pakottaa ilmailun päästökauppaan ennen vuotta 2020. Valiokunta hyväksyi tänään Kokoomuksen Eija-Riitta Korholan asiasta laatiman lausunnon.

”Komission ehdottama ”ilmatila-malli” pakottaisi EU:n ulkopuoliset toimijat maksamaan lennoistaan päästöoikeuksia siltä osin kun ne ovat Euroopan talousalueella. Ehdotus on huolestuttanut muutoinkin vaikeuksissa olevia eurooppalaisia lentoyhtiöitä, ja sen on arvioitu aiheuttavan vastatoimia ja lietsovan jopa kauppasotia”, toteaa Korhola. Tilanne on erityisen kiperä Suomelle ja Finnairille, jonka olemassaolo on eniten riippuvainen Aasia-liikenteestä. Viime vuosina Venäjä on evännyt Finnairilta Siperian ylilento-oikeuksia nimenomaan päästökauppaan vedoten, mikä on aiheuttanut merkittäviä taloudellisia tappioita.

”Teollisuusvaliokunnan päätös tukee ja vahvistaa parlamentin liikennevaliokunnan aiempaa päätöstä jatkaa päästökauppaa vain ETA-alueen sisäisenä vuoteen 2016 saakka, ns. ’stop the clock’ -mallia, joka tällä hetkellä on voimassa. Tämänpäiväinen äänestystulos on voitto niille, jotka tavoittelevat sitovaa kansainvälistä sopimusta ja takaisivat näin kansainväliselle ilmailujärjestö ICAO:lle työrauhan sen valmistellessa vuoden 2016 kokousta, jossa kansainvälisestä sopimuksesta on tarkoitus päättää”, Korhola toteaa.

Ympäristövaliokunta äänestää asiasta 30. tammikuuta, jolloin se joutuu tiukan päätöksen eteen, sillä parlamentin enemmistö näyttää päätyvän toiselle kannalle kuin ympäristövaliokunta, joka todennäköisesti hyväksyy komission esityksen tai jopa tiukentaa sitä. ”On selvää, että vaikka ympäristövaliokunnan tuloksen mukaisesti neuvottelut komission ja neuvoston kanssa aloitetaan, ei ympäristövaliokunta voi ohittaa muiden valiokuntien – eli siten enemmistön – selkeää kantaa, jonka myös suurin osa jäsenvaltioista jakaa, Suomi mukaan lukien”.

”Valitettavan tiukasta aikataulusta johtuen parlamentin täysistunnossa asiasta äänestetään vasta trilogien jälkeen, ja siksi toivon, että ympäristövaliokunta kunnioittaa tämänpäiväistä tulosta ja että neuvosto myös pysyy kannassaan vahvana”, Korhola linjaa.

 

Lisää aiheesta: https://www.korhola.com/lang/fi/2014/01/isanmaan-etu/

Lisätietoja Eija-Riitta Korhola 040 536 0326

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *