Vihreiden toimeenpano-osasto? (Nykypäivä)

1.9.2010

Vihreitä on pitkään haukuttu Kokoomuksen puisto-osastoksi. Hetkeäkään en ole uskonut siihen. Pikemminkin pelkään, että Kokoomus on nykyään vihreiden toimeenpano-osasto ja poliittinen hauislihas.

Vai mitä olisi ajateltava energiaveroesityksestä, jota ylpeillen vihreäksi verouudistukseksi kutsutaan? Vuosia energia- ja ilmastopolitiikkaa seuranneena en voi kuin ihmetellä. Siinä ei lyödä korville ainoastaan taloutta – myös ympäristön kannalta kyseessä on ilmiselvä tappio.

Näennäisesti uudistus on perusteltu. Energiaverotusta piti muuttaa niin, että ilmastolle haitallisten polttoaineiden käyttö tulee kalliimmaksi kuin uusiutuvien. Periaatteessa oikein.

Käytännössä ei. Seuraukset olisi pitänyt ymmärtää, ennen kuin hallitus nielaisee vihreän ilmastokliseen. Vasta kokonaisuus ratkaisee, onko uudistus oikeasti hyvä.

Nyt se ei sitä valitettavasti ole, monestakin syystä. Uudistus rokottaa kohtuuttomasti pienituloisten taloutta ja rankaisee kaukolämpöä, joka energiatehokkaana sähkön ja lämmön yhteistuotannon muotona edustaa ympäristöajattelun huippua. Päästöjen rajoittaminen on tehokkaampaa kuin rakennuskohtaisessa lämmityksessä. Esitys voi johtaa jopa 20 prosentin hinnankorotuspaineisiin kaukolämpöyhtiöissä, mikä puolestaan voi aiheuttaa asuinkiinteistöissä asiakaspaon kaukolämmöstä – todennäköisesti huonompiin ratkaisuihin. Kaukolämmössä polttoaineen energia pystytään hyödyntämään lähes 90-prosenttisesti, kun erillistuotannossa hyöty on alle 50 prosenttia. Outoa kyllä, päätös voi lisätä myös kivihiilen käyttöä.

Veroratkaisuilla hallitus lyö metsäteollisuuden kilpailukykyä tilanteessa, jossa se olisi juuri nousemassa jaloilleen: se vaikeuttaa puun jalostamisen edellytyksiä ja luo painetta puun suoralle polttamiselle. Puun ohjautuminen suoraan polttoon on raaka-aineen tuhlausta ja ympäristön kannalta vahinko. Olin itse hallitusneuvotteluissa torjumassa näitä uhkakuvia. Nyt Kokoomus on lähtenyt pahaan luisuun.

Outoa on, että isku osuu juuri ympäristöystävällisiin ja energiaa säästäviin ratkaisuihin. Jätteiden hyötykäytön kustannukset muun muassa nousevat. Kenen etu se on – muuta kuin dogmaattisten vihreiden, jotka ovat aina vastustaneet jätteen hyödyntämistä periaatteellisena tuhmuutena?

Pahinta kuitenkin on uudistusten vaikutus ihmisten terveyteen – kokonaisuudesta on unohdettu tehdä IVA, ihmisvaikutusten arviointi. Kivihiiltäkin enemmän päästävä puu on risupaketissa nostettu erityisasemaan, koska sen CO2-päästöille on uusiutuvana annettu laskennallinen nolla. Laskutoimitus ei silti käytännössä ehdi toteutua vaan lisääntyvä poltto kasvattaa päästöjä huimasti. Lisäksi tulevat ilmanlaatua pilaavat hiukkaspäästöt. Nehän tappavat ja sairastuttavat ihmisiä enemmän kuin liikenneonnettomuudet.

Miten tässä näin on käynyt? En keksi muuta selitystä: väärää, vihreää politiikkaa. Sille on ominaista kokonaisuudesta irrotettu sektoriajattelu, keinojen fundamentalismi, nimellinen hurskaus, näytösluonteisuus, symboliset uroteot. Kaikki menee pieleen mutta kansainvälisissä kokouksissa on kiva patsastella vihreästä verostamme. Kokoomuslaista nykyään?

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *