Tukea tylsimyksille (Nykypäivä)

Vaalirahoituskeskustelun yhteydessä eräs toistetuimmista toiveista on avoimuus. Rahoituksen tulee olla läpinäkyvää, ja miksi ei paljastettaisi vaikkapa jokaista euroa. Kytkökset ja riippuvuudet tulisivat selville, ja nähtäisiin missä asiassa poliitikko on peräti jäävi.

Niin, miksipä ei?

Näin minäkin ajattelin ennen vuoden 2004 eurovaaleja. Omasta puolestani olisin halunnut julkistaa joka summan, sillä olin yksinomaan ylpeä saamastani tuesta. Kysyin siksi useasti, voisiko yrityksen annetun tuen – vaikka se alittikin lain määräämän rajan – mainita julkisesti. Lähes aina vastaus oli kielteinen.

Hyvin pian ymmärsin, miksi. Siksi, että jos kertoisin vaikkapa Oy Pyrky Ab:n rahoittaneen kampanjaani 3000 eurolla, firma joutuisi hankalaan välikäteen muihin ehdokkaisiin nähden. ”Tuo sai, miksen minä, pidättekö minua huonompana, luuletteko etten pääse läpi, vai onko peräti puolueeni väärä?”

Ei mikään yritys, jonka intressi on pitää huolta toimivista yhteiskuntasuhteista mahdollisimman moneen suuntaan, voi tukea antaessaan toimia niin, että rikkoo suhteita samalla muutamaan muuhun suuntaan.

Lopun voikin arvata. Jos jokainen euro pitäisi julkistaa, on kaksi vaihtoehtoa: joko tukea ei annettaisi kenellekään tai sitten yritysten vaalirahoituksesta tulisi lopulta niille eräänlainen vaalivuoden vaalivero, yritysten puoluetuki. Automaattisesti joka suuntaan ja kaikille, jotta kukaan ehdokas tai kokonainen puolue ei tulisi loukatuksi.

Miksi sitten joku yritys haluaa maksaa yhtään mitään? Kaipa siksi, että hankittua pätevyyttä arvostetaan. Ilman tukea lähinnä vain rikkaat tai muilla kuin yhteiskunnallisilla ansioilla kuuluisat ihmiset pääsisivät läpi. On vain oikein, että luottamusta herättää mieluummin ahkera, karisman ohitusleikkauksen kokenut asiapoliitikko kuin median massahurmaaja.

Jäävääkö saatu tuki sitten tuon poliitikon? Miten se sen tekisi? Itse tiedän, ettei vakaumukseni ole mistään hinnasta kaupan. Jäävääntymislogiikan taustalla vaikuttaa olevan ajatus poliitikosta eräänlaisena huorana, joka voidaan rahalla ostaa asian kuin asian kannattajaksi. Ajatus on masentava, eikä siihen ole muuta vastalääkettä kuin itse kunkin rehellisyys ja johdonmukaisuus.

Tunnustetaan jo nyt vastaisen varalle. Jos joku maksaa minulle vaalirahaa, hän tekee sen turhaan, jos kuvittelee minun sitten tottelevan hänen toiveitaan. Jos hän sen sijaan pitää minua tehokkaana poliitikkona, joka on jo saanut hyviä asioita aikaan ja jonka hän toivoo vastakin jatkavan, tilanne on molemmin puolin tasapainossa.

Käyty kohu on opettanut varmasti monille paljon. Ehdokkaiden on opeteltava uusi kulttuuri vaalitilinpidossa. Myös puolueet joutuvat miettimään. Jos vaalirahoitus vaikeutuu, ja meidän ahkerien mutta tylsien ehdokkaiden toivotaan olevan jatkossakin palveluksessa, puolueiden pitäisi yhteisestä sopimuksesta rajoittaa kilpavarusteluaan niillä puhtailla julkkisehdokkailla, jotka eivät ole osoittaneet yhteiskunnallista harrastuneisuutta aiemmin.

Ja ehkäpä on todella syytä sopia jokin kohtuullinen katto kampanjasummille. Ja miksei peräti lisättäisi pahamaineista puoluetukea? Lisää rahaa puolueille läpinäkyvää kampanjointia varten. Kansahan siitä toki suuttuisi, mutta mikä olisi ero? Sama lopputulos.

Share Button

185 kommenttia artikkeliin “Tukea tylsimyksille (Nykypäivä)

 1. Thank you, I’ve just been looking for information approximately this topic for a long time and yours is the best I have discovered till now. But, what in regards to the bottom line? Are you certain in regards to the supply?|

 2. Wow, wonderful blog structure! How long have you ever been running a
  blog for? you make running a blog look easy.
  The whole look of your website is magnificent, let alone the content material!

 3. I like the helpful information you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here frequently. I am quite certain I’ll learn many new stuff right here! Good luck for the next!|

 4. Hello! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.|

 5. Have you ever considered about adding a little bit
  more than just your articles? I mean, what you say
  is fundamental and everything. However imagine if you added some great visuals or videos to give your
  posts more, ”pop”! Your content is excellent but with pics and clips,
  this site could definitely be one of the most beneficial in its field.
  Awesome blog!

 6. A fascinating discussion is definitely worth comment.
  I do think that you ought to write more on this issue, it might not be a taboo matter but generally people do not
  talk about these subjects. To the next! Best wishes!!

 7. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is fantastic blog. An excellent read. I’ll definitely be back.|

 8. I’m gone to say to my little brother, that he should also pay a visit this web site on regular basis to obtain updated from most up-to-date news.|

 9. Link exchange is nothing else but it is simply placing the other person’s webpage link on your page at suitable place and other person will also do similar for you.|

 10. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is required to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet smart so I’m not 100 sure. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Cheers|

 11. En ucuz ve kaliteli siteden uygun fyatlara satın alabilmek için takip2018 in bütün faydalarından hemen faydalanabilirsiniz, Türk takipçi paketleri 1000 adet takipçiden başlayarak 100bin takipçiye kadar alabilirsiniz.

  100bin takipçiyi sadece 12 saat içerisinde profilinize
  yükleyebiliyorlar.
  Takipçi Satın Al sitesinden takipçi
  almak için hemen takip2018.com a giderek alın.

 12. Hello! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
  Is it very hard to set up your own blog? I’m not
  very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about making
  my own but I’m not sure where to begin. Do you have
  any ideas or suggestions? Thank you

 13. Sizinle büyük bir sır paylaşıyorum hemen profilimde
  bulunan siteye girerek takipçi sayısınızı kimsenin anlamayacağı şekilde
  yükseltebililrsiniz. Takipçi sayısı arttırmak için yukarıdaki linke tıklayın ve satışlarınıza büyük oranda
  katkı payı sağlayın.

 14. After looking over a number of the blog articles on your web site, I truly like your technique of writing a blog. I bookmarked it to my bookmark site list and will be checking back soon. Please check out my website as well and let me know what you think.|

 15. Nice blog right here! Additionally your site quite a bit up very fast! What web host are you the usage of? Can I am getting your associate hyperlink for your host? I want my web site loaded up as fast as yours lol|

 16. What’s up to all, how is the whole thing, I think every
  one is getting more from this web site, and your views are fastidious for
  new visitors.

 17. Very great post. I just stumbled upon your blog and wished to mention that I have truly enjoyed surfing around your weblog
  posts. After all I will be subscribing to your feed and I
  am hoping you write again soon!

 18. Everything is very open with a precise description of the issues.

  It was definitely informative. Your website is very useful.
  Thank you for sharing!

 19. Hiya very cool blog!! Guy .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your web site and take the feeds also? I’m glad to search out numerous useful info right here in the post, we need develop extra strategies in this regard, thank you for sharing. . . . . .|

 20. I just could not depart your site prior to suggesting that
  I extremely loved the usual info an individual provide in your visitors?
  Is gonna be again ceaselessly in order to investigate cross-check new posts

 21. Magnificent items from you, man. I have consider your stuff prior to and you’re just
  extremely great. I actually like what you have received here, certainly like what
  you are saying and the best way by which you say it. You are making it enjoyable and you continue to take care of to stay it smart.
  I can not wait to read much more from you. This is
  actually a tremendous site.

 22. This design is steller! You definitely know how to keep a
  reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well,
  almost…HaHa!) Fantastic job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 23. hello there and thank you for your information – I have definitely
  picked up something new from right here. I did however expertise some technical points using this web site, since
  I experienced to reload the website many times previous to I could get it to load correctly.

  I had been wondering if your web host is OK?
  Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times
  will very frequently affect your placement in google and could damage your quality score if ads and marketing with Adwords.
  Well I am adding this RSS to my email and could look out for much more of your respective exciting content.
  Make sure you update this again very soon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *