24 yötä vaaleihin – miksi minä olen täällä?

16.5.2024

On taitolaji kampanjoida fiksusti.  Eilen tulin keskiyöllä Suomeen, joten olin valmiiksi väsynyt kun aamulla lähdettiin autolla Lappeenrantaan. Helle väsytti lisää, autossa ei ollut ilmastointia, ja mietin onko tässä väsyneenä järkeä kun illalla pitäisi vielä jaksaa keskustella A-Talkissa ja on paljon töitä ennen kuin lähden lauantaina Japaniin. Mutta turhauttavin oli Eurooppalaisen Suomen järjestämä vaalitori. Aina oppii. Olisi ollut parempi vaikka hengailu Helsingin kaduilla tänään. Yliopistolla, joka on kaukana ihmisistä, ei ollut oikein ketään muita kuin ehdokkaita ja heidän tukiporukkaansa puolueista. Siellä sitten seisottiin toistemme ilona ja jaettiin toisillemme kyniä, karkkia ja kahvia. 

Illalla nestehukkainen pääsi A-Talkiin keskustelemaan. Aiheena oli paitsi Euroopan turvallisuus ja ilmastopolitiikka, myös Robert Ficon eilinen murhayritys ja se miten se vaikuttaa vaaleihin. 

Varmasti tämä Slovakiassa voi lisätä Ficon ja hänen puolueensa kannatusta. Muualla se ehkä vaikuttaa vähemmän, tuntuisi aika makaaberilta jos muiden maiden vastaavat puolueet yrittäisivät kannibalisoida tällaisen traagisen tapahtuman. Ehkä se vaikuttaa kaikissa maissa kuitenkin kampanjointiin yli puoluerajojen: syytä varovaisuuteen tietenkin on kun tällaisissa tapahtumissa ehkä herkästi kopioidaan – sinänsä en kuitenkaan olisi huolissani jos tapaan runoilijoita.

Kyseessähän oli henkilö joka kritisoi monia linjauksia, joita EU on viime aikoina ottanut. Olisi tärkeää pitää huolta, että voisimme raivata ylipäänsä eurooppalaista keskustelua enemmän argumenttipainotteiseksi, sen sijaan että alamme tulkita taustalla olevia motiiveja. Venäjän intressi lienee se, että menettäisimme tämän rationaalisen suhteen eri argumentteihin, ja alkaisimme sen sijaan valmiiksi karsinoiaan tietynlaisia mielipiteitä Venäjän hybridivaikuttamiseksi.

Haluaisin pitää ylpeästi kiinni eurooppalaisesta dialogiperinteestä, missä sananvapaus ja kunkin argumentin omat intellektuaaliset meriitit määrittävät sen uskottavuuden, ei niiden leimaaminen oletetuiksi valtiollisiksi toimijoiksi. Vapaa ajattelu ja vapaa dialogi on kaiken demokratian perusta. Meillä ei ole varaa menettää sitä. Ei anneta Venäjän lyödä tällaista kiilaa meidän yhteiskuntaamme.

 

Share Button