Sopivan hankala nainen ja muita vaalilauseita

4.4.2024

Ikävä häiritä, mutta minkäs teet. Aika loppuu. Kahden kuukauden päästä eurovaalien ennakkoäänestys on jo ohi, ja vaali huipentuu 9. kesäkuuta äänestyspäivään.

Nyt tarvitaan parviälyn apua. Keksi minulle vaalislogan. Tuo otsikon lause Sopivan hankala nainen toimii hyvin somessa, koska jokainen blogejani lukenut ymmärtää sen oikein. Mutta entä maantiellä, jos sinne asti päästään? Mikä teksti vakuuttaisi ladon seinällä tällaisen hymyilevän kuvan kanssa?

Ongelmani on, että ystäväpiirissäni on liikaa välkkyjä sananikkareita, jotka harrastavat palindromeja ja sananmuunnoksia kiusallisuuteen asti. Itsellänikin on taipumus nyrjähdellä. Vuosien varrella olemme keksineet toinen toistaan fiksumpia vaalilauseita. Mutta ne ovat yleensä vähän liian hassuja, sisäpiirikamaa. Olikohan se vuonna 2004 kun vaalipaidassani luki Vuosikertameppi – kypsytetty Brysselissä, ei tynnyrissä.

Ja oliko samana vuonna vaalikolikossani teksti Kreisi ERK – joka tietenkin oli palindromi, eli toimi takaperinkin. Mutta kukahan vakuuttui?

Kerran mietimme avustajani kanssa, saisimmeko apua filosofiasta. Kun emme päässeet sopuun täydellisistä, omista sloganeista, aloin muokata sellaisia kuuluisille ajattelijoille. Idea on alunperin Amerikasta, kuinka muuten.

Herakleitos: Muutosta varten!

Parmenides – yksi ja jakamaton!

Älä ole houkka, äänestä Anselm Canterburylaista

Ajattelen, siis äänestän: Descartes

Vapaassa valtiossa rajoittamaton vapaus äänestää ketä haluat! Valitse Spinoza

Leibniz, parasta mahdollista maailmaa varten!

Hegel, hänessä on Henkeä!

Valitse Locke, ja voit aloittaa puhtaalta pöydältä!

Tee hyppy uudelle poliittiselle tasolle! Kierkegaard!

Schopenhauer: Hänellä on Tahtoa!

Heidegger: Jos inhimillinen oleminen kiinnostaa.

Wittgenstein: Johtajuus ei ole vain peliä.

 

Kaksikymmentäviisi vuotta sitten ensimmäisissä eurovaaleissa minulla ei tätä mainoslauseongelmaa ollut. Tunnettu suomalainen mainosalan guru ja monilahjakkuus Martti Kirsitie otti yhteyttä vaalien alla: hän oli tutustunut henkilööni ja halusi lahjoittaa kampanjaani kaksi slogania:

Sydän paikallaan, järki juoksee.

Ajattele hänet Brysseliin.

Nehän olivat nerokkaita kumpikin. Pidin niistä suuresti, vaikka muuten vaalimainosten paljous tuntui julkisuuteen tottumattomalle niin pelottavalta, että kun ensimmäisen kerran näin isoja kuviani kadun varrella, kävin oksentamassa. Kirsitie on se legendaarinen lausenikkari, joka on jättänyt suomen kieleen monia ytimekkäitä sanontoja, esimerkiksi Lue enemmän – luulet vähemmän.

Eräänä vuonna otsikkoni oli Ymmärrettävää politiikkaa. Sen kampanjan oheistuotteena jaoin EU:n perusoikeuksia suomalaisille murteille käännettynä, tässä esimerkki Oikeudesta hyvään hallintoon savon murteella: Sitä ei potalletakkaan kun siat pottuhalameessa, mitä tähän hallintopuoleen tulloo, vuan jokkaesella on oekeus suaha asiasa reilaan oekpelissä ja sikseennii joutuin, eikä kuppaella niihen kanssa kun Ieva saanassa. Tässä kohen pittää erittäen maenita se, että omia paperijjaan suap viskaalilta kysyä tutierattavaks, eikä ne sua niitä iliman kunnon syytä pimittee. Näitä ja muita löytyy kotisivuiltani www.korhola.fi runsain mitoin.

Yksi parhaista sloganeista koskaan on ollut Lasse Lehtisen käytössä. Sinulla on ääni, minä saan sen kuulumaan, hän julisti vuoden 2004 vaaleissa.

Ei tiedä, vaikka sinulla olisi se seuraava älynväläys. Kirjoita parhaat aatoksesi osoitteeseen vaalit@korhola.fi tai keskustele alla. Kuten huomaat, pidän myös keskeneräisistä ajatuksista, joten älä epäröi.

 

Share Button