Sopivan hankala nainen

16.4.2019

Ikävä häiritä, kun juuri päästiin vaaleista, mutta minkäs teet. Jo kuukauden päästä alkaa eurovaalien ennakkoäänestys ja vaali huipentuu 26. toukokuuta äänestyspäivään.

Nyt tarvitaan parviälyn apua. Keksi minulle vaalislogan. Tuo otsikon lause Sopivan hankala nainen toimii hyvin somessa, jokainen blogejani lukenut ymmärtää sen oikein. Mutta entä maantiellä, jos sinne asti päästään? Ei ehkä. Mikä teksti vakuuttaisi ladon seinällä tällaisen hymyilevän kuvan kanssa?

Ongelmani on, että ystäväpiirissäni on liikaa välkkyjä sananikkareita, jotka harrastavat palindromeja ja sananmuunnoksia kaikin herkuin. Vuosien varrella olemme keksineet toinen toistaan fiksumpia vaalilauseita. Mutta ne ovat yleensä vähän liian hassuja, sisäpiirikamaa. Olikohan se vuonna 2004 kun vaalipaidassani luki Vuosikertameppi – kypsytetty Brysselissä, ei tynnyrissä.

Ja oliko samana vuonna vaalikolikossani teksti Kreisi ERK – joka tietenkin oli palindromi, eli toimi takaperinkin. Mutta kukahan vakuuttui?

Kerran mietimme avustajani kanssa, saisimmeko apua filosofiasta. Kun emme päässeet sopuun täydellisistä, omista sloganeista, aloin muokata sellaisia kuuluisille ajattelijoille. Idea on alunperin Amerikasta, kuinka muuten.
Herakleitos: Muutosta varten!
Parmenides – yksi ja jakamaton!
Älä ole houkka, äänestä Anselm Canterburylaista
Ajattelen, siis äänestän: Descartes
Vapaassa valtiossa rajoittamaton vapaus äänestää ketä haluat! Valitse Spinoza
Leibniz, parasta mahdollista maailmaa varten!
Hegel, hänessä on Henkeä!
Valitse Locke, ja voit aloittaa puhtaalta pöydältä!
Tee hyppy uudelle poliittiselle tasolle! Kierkegaard!
Schopenhauer: Hänellä on Tahtoa!
Wittgenstein: Johtajuus ei ole vain peliä.

Kaksikymmentä vuotta sitten ensimmäisissä eurovaaleissa minulla ei sloganongelmaa ollut. Tunnettu suomalainen mainosalan guru ja monilahjakkuus Martti Kirsitie otti yhteyttä vaalien alla: hän oli tutustunut henkilööni ja halusi lahjoittaa kampanjaan kaksi slogania:
Sydän paikallaan, järki juoksee.
Ajattele hänet Brysseliin.

Nehän olivat nerokkaita kumpikin. Tykkäsin niistä kovasti, vaikka muuten kuvien paljous tuntui julkisuuteen tottumattomalle niin pelottavalta, että kun ensimmäisen kerran näin isoja kuviani kadun varrella, menin vessaan oksentamaan. Kirsitie on se legendaarinen lausenikkari, joka on jättänyt suomen kieleen monia ytimekkäitä sanontoja, esimerkiksi Lue enemmän – luulet vähemmän.

Eräänä vuonna otsikkoni oli Ymmärrettävää politiikkaa. Sen kampanjan oheistuotteena jaoin EU:n perusoikeuksia suomalaisille murteille käännettynä, tässä esimerkki Oikeudesta hyvään hallintoon savon murteella: Sitä ei potalletakkaan kun siat pottuhalameessa, mitä tähän hallintopuoleen tulloo, vuan jokkaesella on oekeus suaha asiasa reilaan oekpelissä ja sikseennii joutuin, eikä kuppaella niihen kanssa kun Ieva saanassa. Tässä kohen pittää erittäen maenita se, että omia paperijjaan suap viskaalilta kysyä tutierattavaks, eikä ne sua niitä iliman kunnon syytä pimittee. Näitä ja muita löytyy kotisivuiltani www.korhola.fi runsain mitoin.

Yksi parhaista sloganeista koskaan on ollut Lasse Lehtisen käytössä. Sinulla on ääni, minä saan sen kuulumaan, hän julisti vuoden 2004 vaaleissa.

Ei tiedä vaikka sinulla olisi se seuraava älynväläys. Kirjoita parhaat aatoksesi osoitteeseen vaalit@korhola.fi tai keskustele alla. Kuten huomaat, tykkään myös keskeneräisistä ajatuksista, joten älä epäröi.

Share Button