Serbiaa koskeva vuoden 2013 edistymiskertomus – Kosovon yhdentyminen Euroopan unioniin

15.1.2014

Arvoisa puhemies, Kosovon ja Serbian lähentyminen on ollut yksi korkea edustaja Ashtonin suurimmista saavutuksista, onnittelut siitä.

Vaikka meillä on nyt muodollinen normalisoitumissopimus, on meidän pidettävä huolta, että se pannaan asianmukaisesti täytäntöön ja että avoimeksi jääneistä kysymyksistä keskustellaan edelleen. Kuten mietinnössä mainitaan, harmittavaa on, että EU:n jäsenvaltioiden Kosovon tunnustamispolitiikalla on ollut negatiivinen vaikutus vakautus- ja assosisaatiosopimusneuvotteluihin.

Vastuu on paljolti myös EU:n ja EULEX Kosovo -mission harteilla. Olen valitettavasti hieman pettynyt EULEX Kosovon tuloksiin viime vuosina. Se ei ole välttämättä EU:n syytä, mutta asiasta on voitava keskustella avoimesti. EULEX on epäonnistunut korruption kitkemisessä Kosovosta ja etenkin suuren profiilin tapausten selvittämisessä. Jäsenvaltioiden on oltava yhä valmiita luovuttamaan resurssejaan EULEXille.

Missio voisi olla siviilikriisihallinnan lippulaiva, onhan toimeenpanovaltaisia missioita hyvin vähän maailman historiassa. Nyt EULEXilla on aivan liian suuri kasauma tuomitsemattomia tapauksia ja henkilökuntaresurssit huononevat jatkuvasti.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *