Islantia koskeva vuoden 2012 edistymiskertomus ja vaalien jälkeiset näkymät

15.1.2014

Arvoisa puhemies, on harmittavaa, että Pohjoismaa Islanti, joka oli jo päässyt pitkälle matkallaan kohti EU-jäsenyyttä, on nyt tippunut kelkasta sisäpoliittisten aaltoliikkeiden takia.

On tietysti helpottava tieto, että viimeaikaisten mielipidetutkimusten mukaan suuri osa islantilaisista haluaa maansa yhä liittyvän EU:hun. Islannin tempoilu EU-jäsenyyden suhteen antaa myös väärän signaalin muiden hakijavaltioiden kansalaisille. Islannin jäsenhakemus ja Kroatian liittyminen unioniin antoivat aikanaan uutta virtaa EU:n integraatiolle ja osoittivat, että talouskriisistä huolimatta jäsenyys on yhä houkutteleva.

Islannin tapaus osoittaa, että maan hallituspuolueelta puuttuu pitkäjänteinen usko EU-projektiin. Meidän on siis katsottava myös itse peiliin. Islannin jäsenyydestä olisi hyötyä unionille, se on tervetullut. Toivon, että kansanäänestys asiasta järjestetään mahdollisimman pian, ettei kumpikaan osapuoli joudu olemaan tietämättömyyden limbossa, joka tuhlaa resursseja ja syö molempien uskottavuutta.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *