Hylkääjien puolue? (kolumni Nykypäivässä)

27.9.2013

”Rehellisenä pidetään ihmistä, joka on totuudellinen muiden ihmisten kanssa, älyllisesti rehellisenä pidetään ihmistä, joka on totuudellinen itsensä kanssa”, brittifilosofi Susan Haack on tiivistänyt rehellisyyden hyveen. Vaikka tieteessä ei yleensä ole tai pitäisi olla sijaa arvoille, kuten moraalisille tai poliittisille näkemyksille, on Haackin mukaan olemassa eräs arvo, jolla on sekä moraalista että merkittävää epistemologista merkitystä.

Kyseessä on intellektuaalinen integriteetti, älyllinen rehellisyys. Se on sekä moraalinen että tietoteoreettinen hyve. Älyllisestä rehellisyydestä tinkiminen olisi niinikään sekä eettinen että tieteellinen tappio.

Liityin aikoinaan Kokoomukseen, koska katsoin että puolueella oli ansioita älyllisen rehellisyyden saralla. Toisin kuin monet muut puolueet, se oli kykenevä tunnistamaan yhteiskunnassa sellaisen muutoksen, joka pakotti arvioimaan omaa ohjelmaa uusiksi. Kokoomus ei betonoinut itseään politiikan keinoihin. Arvoissa se pysyi.

Pakko tunnustaa, että tässä suhteessa näen tiettyjä ansioita myös kokoomusnuorten ohjelmassa. Olisi tärkeää, että pääsisimme keskustelemaan niistäkin. Ei pitäisi olla niin, että muutama paha virhe amputoi ja eristää Kokoomuksen arvokkaimman osan, tulevaisuuden tekijät. Ylipäätään pitäisi varoa, ettei meistä tule hylkääjien puolue. Erityinen haaste on säilyttää pää kylmänä somessa, jossa riehaannutaan liioitelluista ja kärjistetyistä tulkinnoista.

Sanon siis selvästi, etten esimerkiksi hyväksy kansanryhmää vastaan kiihottamisen kriminalisoivan lakipykälän poistamista. Liian vaarallinen ja historiaton ajatus. Mutta sen jälkeen voisimme itse kukin poimia listalta jonkin hyvän idean eikä halvaantua oksennusasentoon.

Niinpä keskityn kehumaan ohjelman energia- ja ympäristöpoliittista osiota. Paljon raikkaita ajatuksia! Selvästikin kokoomusnuoret ovat vapautuneet sellaisesta rajoittavasta ilmastopuritanismista, joka uhraisi Euroopan ja sen työpaikat ilmastouskonnon alttarille. En epäröi käyttää voimakasta ilmaisua, koska yksipuolisesta uhrauksesta ei ole ollut hyötyä edes ilmastolle. Nyt sille on jo tieteellistä näyttöä. Satoja miljardeja maksaneiden ilmastotoimien aikana EU on kasvattanut päästöjään, jos otetaan huomioon kokonaiskulutus, myös tuonnin päästöt. Olemme vieneet saasteita ja tuoneet työttömyyttä. Ei ihme, että kokoomusnuoret vaativat kustannuksia nostavan päästökaupan maantieteellistä laajentamista – tai yksipuolisen lopettamista.

Tänään perjantaina julkistetaan IPCC:n uusimman raportin tieteellinen osuus. Se tapahtuu hämmentävissä olosuhteissa, sillä ilmasto ei ole lämmennyt viiteentoista vuoteen. Mistä se kertoo? Ei mistään ihmeellisestä, jos olisimme myös ilmastoinnostuksessa muistaneet sen, että tiede kehittyy ja tietomme maailmasta muuttuu jatkuvasti. Lainsäädännön pitäisi olla sen verran tanakkaa, ettei se heilahtele viimeisimpien tieteen trendien mukana. Kun sellaisin odotuksin lukee nuorten energiareseptejä, ne ovat asiallista tavaraa.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *