Turkki, yhä ankarampi

Turkista on kuultu hämmentäviä lausuntoja sen jälkeen, kun me mepit ilmaisimme mielipiteemme maan hallituksen ja poliisilviranomaisen väkivaltaisesta vastauksesta rauhanomaisiin protesteihin.

Turkin EU-ministeri Egemen Bağış sanoi virallisessa lausunnossaan, että “europarlamentaarikot pitävät vastuuttomasti uskaliaita ja irrationaalisiapuheita. Länsimaiden medialähetykset ovat samoilla linjoilla (…) On kuitenkin selvää, että europarlamentaarikkojen absurdit lausunnot johtuvat siitä, että he haluavat mediahuomiota. (…) Toivon, että he palaavat järkiinsä niin pian kuin mahdollista. Ennen kaikkea, Euroopan parlamentin käyttäminen tähän tarkoitukseen (…) vahingoittaa instituution uskottavuutta. Sen takia olisi viisaampaa, jos EU:n virkamiehet pistäisivät tälle lopun.”

Tästä voi vetää ainakin kolme johtopäätöstä:

– Turkin hallitus ei pidä Turkkia länsimaana
– Turkin hallitus ei arvosta yhteisiä eurooppalaisia instituutioita ja halventaa eurooppalaisia poliitikkoja
– Turkissa virkamiehellä oletetaan olevan oikeus rajoittaa parlamentaarisia puheenvuoroja

Lausunto jatkuu vielä korskeampana: “Kenenkään ei tulisi astua hyväksyttävyyden rajojen ulkopuolelle ja syyttää Turkin tasavaltaa väkivallan käytöstä. Tuollaiset syytökset eurooppalaisilta poliitikoilta ja etenkin maista, joiden omat maineet on jo tuhottu tässä mielessä, ovat hyväksymiskelvottomia. Turkissa ei ole valtion väkivaltaa. (…) Me tunnemme ne kansalliset ja kansainväliset pelaajat tässä salajuonessa. (…) Turkilla on uudistusmielisin ja vahvin hallitus koko Euroopassa ja karismaattisin ja voimakkain johtaja koko maailmassa. Jos jollain on ongelma tämän asian kanssa, olen pahoillani. Ainoastaan häviäjille pääministeri Erdoğanin johtajuus on ongelma.”

Tästä voi päätellä taas seuraavaa:

– Turkin hallituksen väkivallan määritelmä on puutteellinen
– Protestoijia pidetään salajuonen edustajina; tätä johtopäätöstä vahvistaa Turkin sisäministeri Muammer Gülerin lausunto, jonka mukaan “kaikki, jotka jäävät protestoimaan tullaan pitämään terroristijärjestöjen edustajina tai kannattajina”
– Valta on turmellut sekä Turkin pääministerin että hänen lähipiirinsä

Lausunnon keskeinen osio koskee Turkkia EU-jäsenehdokkaana: “Turkki ei ole banaanivaltio. Se on demokraattinen ja maallinen valtio, joka noudattaa oikeusvaltioperiaatetta. Turkki tietää hyvin, miten sen tulisi hallita itseään sen valtioperinteiden mukaisesti. Toivon, että ne, jotka ovat joutuneet sivuraiteille tässä ohimenevässä tilanteessa ovat laskeneet sen hinnan, joka sekä Turkin hallituksen että Turkin tasavallan haukkuminen tuo tullessaan. (…) On pötyä, että jotkut europarlamentaarikot ja virkamiehet uskovat, että Turkin jäsenneuvottelujen jäädyttäminen olisi uhka Turkille. Sen jäädyttäminen ei ole itse asiassa uhka Turkille vaan EU:lle. (…) Tässä yhteydessä varoitamme ottamasta sellaista kantaa, joka vaarantaa niitä positiivisia kehityksiä, joita on viime aikoina suunniteltu – ja joka voi johtaa Turkki-EU -suhteet peruuttamattomaan tilaan.”

Tästä voi lukea seuraavaa:

-Lausunto viittaa Turkin tasavallan maallistuneisiin perinteisiin, ja siihen, että hallitus noudattaa niitä periaatteita. 1990-luvulla Erdoğan sanoi kuitenkin itse, että hänen ainoana tavoitteena on islamilaisen valtion perustaminen ja että ei voi olla sekä muslimi että maallistunut
– Kansainvälisen yhteisön tulisi yksinkertaisesti pitää protesteja ohimenevänä tilanteena
– Turkille ei ole paljoakaan väliä, olisiko se EU:n jäsen vai ei

Asenne tuli jo selväksi muutama viikko sitten, kun laajentumiskomissaari Stefan Füle esiintyi kokouksessa pääministeri Erdoğanin vierellä, ja tämä otti näyttäin elkein käännöskuulokkeet korvilta. Parlamentin nolaamisjuhlat jatkuivat myös AKP:n puoluekokouksessa, jossa Erdoğan totesi, että “eilen jotkut puhuivat Euroopan parlamentissa. Antakaa minun vastata tässä: en tunnusta mitään päätöstä, jonka Euroopan parlamentti tekee meistä.”

Vallankäytön psykologiaa tutkinut Dublinin yliopiston professori Ian Robertson kirjoitti pari viikkoa sitten mielenkiintoisen blogin vallan turmelevasta vaikutuksesta. Hänen mukaansa Turkin pääministeriä saattaa mahdollisesti vaivata ns. “kymmenen vuoden sairaus”: niinkin pitkällä rajoittamattoman vallan periodilla on Robertsonin mukaan neurologisia vaikutuksia aivoihin. Tämä ei ole uusi sairaus Turkissa. Tasavallan ongelmana on ollut sen alkumetreistä lähtien karismaattisten johtajien ihannointi. Eri hallitusten ongelmana on ollut myös, että kansan ilmoittaessa sen olevan valmis muutokseen siihen ei vastattu toivotulla tavalla, vaan usein autoritaarisesti, jopa väkivalloin.

EU on kuitenkin näytellyt omaa osaansa Turkki-hirviön synnyttämisessä. Olemme lupailleet paljon, antaneet vähän. Macho-maa kokee olevansa nolattu, ja se todella onkin usein tapahtunut europarlamentissa, eikä EU:n kritiikki tositilanteessa enää pure. Emme ole kehuneet maata silloin, kun se olisi ansainnut kehut.

Mitä pitäisi sitten tehdä EU:n ja Turkin suhteille? Rakentavaa yhteistyötä tulisi jatkaa, mutta on kysyttävä, onko nykyisen hallituksen sokea tukeminen viisasta. Joidenkin arvioiden mukaan se olisi nimenomaan hyötynyt EU-prosessista, sillä esimerkiksi EU:n vaatima armeijan “siviilihallintoon” vieminen on auttanut AKP:ta nostamaan puoluetoverit korkeisiin virkoihin. Rauhanprosessi kurdien kanssa tuo lisää ääniä idästä.

Siksi myös oppositio ja kansalaisjärjestöt tarvitsevat EU:n tuen. Turkki tarvitsee terveen puoluekentän, jossa koko poliittinen kirjo saa todellisen mahdollisuuden osallistua politiikkaan. Nyt maassa on voimassa enemmistödemokratia; asenne, jossa lähes 50% äänistä saanut AKP voi tehdä mitä vain. Valitettavasti Turkin hallitus ei näe tilannetta enemmistödemokratian ongelmana, vaan uskonnollisena hyökkäyksenä.

Aikaisemmin vallassa olleet kemalistit eivät antaneet esimerkiksi hunnutettujen naisten käydä yliopistoa, ja järjestelmä ei suojellut uskonnollisia vähemmistöjä. AK-puolueen retoriikka varoitteleekin paluusta järjestelmään, jossa hartaita sorretaan ja vääräoppiset saavat rellestää. Vaikka pääministerin vaalisloganeissa oli nimenomaan aikaisemmin tärkeää, että kaikki voivat elää Turkissa vapaasti, hän on unohtanut tämäv. Nyt lainsäädäntöehdotuksiin on hiipinyt islamistisia piirteitä, jotka taas estäisivät maallistuneen väestönosan haluaman elämäntyylin. Mielestäni Turkin olisi nyt aika löytää hegeliläinen teesin (kemalismin) ja antiteesin (islamismin) synteesi, joka edustaisi modernia, pluralistista demokratiaa ja ennen kaikkea uskonnonvapautta. Uskonnollisia arvoja saa olla politiikassa, mutta lainsäädännön ja perustuslain tulisi olla uskonnollisesti neutraaleja.

Share Button

228 kommenttia artikkeliin “Turkki, yhä ankarampi

 1. Paluuviite: oliver
 2. Paluuviite: Oliver
 3. Paluuviite: ben
 4. Paluuviite: Shaun
 5. Paluuviite: neil
 6. Paluuviite: Nathan
 7. Paluuviite: William
 8. Paluuviite: Jon
 9. Paluuviite: tom
 10. I like the valuable information you providein your articles. I will bookmark your blog and check again here regularly.I am quite certain I will learn plenty ofnew stuff right here! Good luck for the next!

 11. Greetings! Very useful advice within this article! It’s the little changes that produce the largest changes. Thanks a lot for sharing!

 12. That is a great tip especially to those new to the blogosphere. Short but very accurate information… Many thanks for sharing this one. A must read article!

 13. It’s nearly impossible to find educated people in this particular topic, but you sound like you know what you’re talking about! Thanks

 14. It’s hard to come by educated people on this subject, however, you seem like you know what you’re talking about! Thanks

 15. Hi there! I just would like to offer you a big thumbs up for your excellent info you have here on this post. I’ll be coming back to your site for more soon.

 16. I blog frequently and I really thank you for your content. Your article has really peaked my interest. I am going to book mark your website and keep checking for new information about once a week. I opted in for your Feed as well.

 17. Spot on with this write-up, I truly feel this web site needs much more attention. I’ll probably be back again to read through more, thanks for the advice!

 18. You’re so awesome! I don’t think I’ve read through something like this before. So great to discover someone with a few unique thoughts on this subject. Seriously.. many thanks for starting this up. This website is something that is needed on the web, someone with a bit of originality!

 19. This excellent website definitely has all of the information and facts I needed concerning this subject and didn’t know who to ask.

 20. I’m impressed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s both educative and amusing, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem is an issue that not enough folks are speaking intelligently about. I’m very happy I found this during my search for something concerning this.

 21. Hello there! This post couldn’t be written much better! Looking through this post reminds me of my previous roommate! He always kept talking about this. I’ll send this post to him. Fairly certain he’ll have a very good read. I appreciate you for sharing!

 22. Aw, this was an incredibly good post. Spending some time and actual effort to generate a good article… but what can I say… I put things off a lot and never manage to get anything done.

 23. When I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the exact same comment. Perhaps there is a way you are able to remove me from that service? Thanks!

 24. Good day! I just want to give you a huge thumbs up for the great information you have got here on this post. I will be returning to your web site for more soon.

 25. Everything is very open with a very clear clarification of the challenges. It was definitely informative. Your website is very useful. Thanks for sharing!

 26. This is the perfect blog for everyone who would like to find out about this topic. You realize a whole lot its almost tough to argue with you (not that I actually will need to…HaHa). You certainly put a fresh spin on a topic that has been discussed for a long time. Wonderful stuff, just great!

 27. Spot on with this write-up, I actually feel this amazing site needs a lot more attention. I’ll probably be back again to read more, thanks for the information!

 28. Hey there! I simply want to give you a big thumbs up for your great information you’ve got right here on this post. I’ll be returning to your site for more soon.

 29. Greetings! Very helpful advice in this particular post! It is the little changes which will make the largest changes. Thanks a lot for sharing!

 30. I absolutely love your site.. Pleasant colors & theme. Did you create this website yourself? Please reply back as I’m attempting to create my own website and would like to find out where you got this from or just what the theme is named. Thank you!

 31. This is a good tip particularly to those fresh to the blogosphere. Simple but very precise info… Thank you for sharing this one. A must read post!

 32. Howdy! I could have sworn I’ve been to your blog before but after looking at some of the articles I realized it’s new to me. Regardless, I’m definitely delighted I discovered it and I’ll be book-marking it and checking back often!

 33. Hi, I do believe this is a great web site. I stumbledupon it 😉 I may revisit yet again since i have bookmarked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide others.

 34. Hi, I do believe this is an excellent site. I stumbledupon it 😉 I’m going to return once again since i have saved as a favorite it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide others.

 35. The next time I read a blog, I hope that it doesn’t disappoint me as much as this particular one. I mean, I know it was my choice to read, however I truly thought you would probably have something helpful to say. All I hear is a bunch of complaining about something you can fix if you weren’t too busy looking for attention.

 36. Hello there! This article could not be written any better! Going through this post reminds me of my previous roommate! He continually kept preaching about this. I most certainly will forward this article to him. Pretty sure he’ll have a good read. Thank you for sharing!

 37. I’m impressed, I have to admit. Seldom do I come across a blog that’s both equally educative and entertaining, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The problem is something that not enough people are speaking intelligently about. I am very happy I stumbled across this in my search for something concerning this.

 38. This is the right blog for anybody who wishes to understand this topic. You realize so much its almost tough to argue with you (not that I really would want to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a subject which has been discussed for ages. Excellent stuff, just wonderful!

 39. After I initially left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I recieve 4 emails with the exact same comment. Perhaps there is a way you can remove me from that service? Appreciate it!

 40. I’m amazed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s equally educative and entertaining, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The issue is something not enough men and women are speaking intelligently about. I am very happy I stumbled across this in my search for something concerning this.

 41. Oh my goodness! Awesome article dude! Thanks, However I am going through difficulties with your RSS. I don’t understand the reason why I can’t subscribe to it. Is there anybody else having identical RSS problems? Anyone who knows the answer can you kindly respond? Thanks!!

 42. I was extremely pleased to find this page. I want to to thank you for ones time just for this fantastic read!! I definitely appreciated every bit of it and i also have you saved to fav to look at new stuff in your blog.

 43. Your style is very unique compared to other folks I have read stuff from. Thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just book mark this web site.

 44. This is the perfect web site for anybody who wants to understand this topic. You understand so much its almost hard to argue with you (not that I actually will need to…HaHa). You certainly put a fresh spin on a subject that’s been discussed for a long time. Great stuff, just wonderful!

 45. After I initially left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I recieve 4 emails with the same comment. There has to be a way you are able to remove me from that service? Many thanks!

 46. Good post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon everyday. It will always be exciting to read through content from other writers and use something from their websites.

 47. I was extremely pleased to discover this web site. I wanted to thank you for your time for this particularly fantastic read!! I definitely savored every little bit of it and i also have you bookmarked to see new stuff in your blog.

 48. Can I simply just say what a comfort to uncover a person that really knows what they are talking about online. You certainly realize how to bring a problem to light and make it important. A lot more people need to check this out and understand this side of your story. I was surprised that you aren’t more popular given that you most certainly possess the gift.

 49. Nice post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon everyday. It will always be useful to read through articles from other writers and use a little something from their web sites.

 50. Hello! I could have sworn I’ve been to your blog before but after browsing through some of the articles I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely delighted I stumbled upon it and I’ll be bookmarking it and checking back regularly!

 51. This is the perfect site for anyone who would like to find out about this topic. You understand so much its almost hard to argue with you (not that I personally would want to…HaHa). You certainly put a fresh spin on a subject that’s been written about for ages. Wonderful stuff, just great!

 52. Spot on with this write-up, I really think this website needs a great deal more attention. I’ll probably be returning to read more, thanks for the advice!

 53. Your style is so unique in comparison to other folks I have read stuff from. Thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I will just book mark this blog.

 54. Great web site you have got here.. It’s difficult to find high quality writing like yours these days. I honestly appreciate people like you! Take care!!

 55. After looking at a few of the blog posts on your site, I honestly like your way of writing a blog. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Take a look at my web site too and tell me your opinion.

 56. I blog frequently and I seriously thank you for your content. This article has really peaked my interest. I will book mark your blog and keep checking for new details about once per week. I subscribed to your RSS feed too.

 57. I absolutely love your website.. Pleasant colors & theme. Did you build this amazing site yourself? Please reply back as I’m attempting to create my own blog and would love to learn where you got this from or what the theme is named. Thanks!

 58. Howdy! This post could not be written any better! Reading through this post reminds me of my previous roommate! He continually kept talking about this. I’ll send this article to him. Fairly certain he’s going to have a good read. Thank you for sharing!

 59. You made some good points there. I checked on the web for additional information about the issue and found most people will go along with your views on this site.

 60. I needed to thank you for this fantastic read!! I absolutely loved every bit of it. I’ve got you book marked to check out new stuff you post…

 61. I do not even know how I ended up right here, but I believed this post was great. I don’t understand who you’re however definitely you are going to a famous blogger in the event you are not already Cheers!

 62. This is the perfect blog for anyone who wants to understand this topic. You understand a whole lot its almost hard to argue with you (not that I actually will need to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a topic that’s been written about for ages. Great stuff, just great!

 63. After looking at a number of the articles on your web page, I honestly like your way of blogging. I book-marked it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Please visit my web site as well and let me know your opinion.

 64. Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I will definitely comeback.

 65. Oh my goodness! Incredible article dude! Thanks, However I am experiencing difficulties with your RSS. I don’t know the reason why I can’t join it. Is there anybody else having identical RSS problems? Anyone that knows the solution will you kindly respond? Thanx!!

 66. Nice post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon every day. It’s always helpful to read through articles from other authors and practice something from other web sites.

 67. Hi there! This blog post couldn’t be written much better! Going through this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I will forward this post to him. Fairly certain he’ll have a good read. I appreciate you for sharing!

 68. I absolutely love your site.. Excellent colors & theme. Did you make this website yourself? Please reply back as I’m planning to create my own personal website and would love to find out where you got this from or just what the theme is called. Appreciate it!

 69. An impressive share! I have just forwarded this onto a coworker who was conducting a little research on this. And he actually bought me dinner simply because I found it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending time to talk about this topic here on your internet site.

 70. The very next time I read a blog, I hope that it does not fail me just as much as this one. I mean, Yes, it was my choice to read through, but I really believed you would have something helpful to talk about. All I hear is a bunch of moaning about something you could possibly fix if you weren’t too busy seeking attention.

 71. This is the perfect website for everyone who wishes to understand this topic. You realize so much its almost tough to argue with you (not that I personally will need to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a topic which has been written about for years. Great stuff, just excellent!

 72. Hello there! This blog post could not be written much better! Looking at this post reminds me of my previous roommate! He continually kept talking about this. I am going to send this post to him. Pretty sure he’ll have a very good read. Thank you for sharing!

 73. I’m amazed, I have to admit. Seldom do I come across a blog that’s equally educative and engaging, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The issue is an issue that not enough folks are speaking intelligently about. Now i’m very happy I came across this in my hunt for something relating to this.

 74. You need to be a part of a contest for one of the most useful sites on the net. I most certainly will highly recommend this blog!

 75. Nice post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon every day. It will always be useful to read articles from other authors and practice something from other websites.

 76. When I originally commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I get 4 emails with the same comment. There has to be an easy method you are able to remove me from that service? Kudos!

 77. Hi, I do think this is an excellent site. I stumbledupon it 😉 I’m going to revisit once again since i have book-marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide others.

 78. I’m impressed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s both educative and amusing, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The issue is something not enough folks are speaking intelligently about. I am very happy I stumbled across this in my hunt for something concerning this.

 79. I have to thank you for the efforts you have put in writing this site. I’m hoping to view the same high-grade content by you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now 😉

 80. Aw, this was an extremely nice post. Finding the time and actual effort to generate a great article… but what can I say… I put things off a lot and don’t manage to get nearly anything done.

 81. Hi there! I simply want to offer you a big thumbs up for your excellent info you have right here on this post. I’ll be returning to your web site for more soon.

 82. Hi, I do believe this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I may revisit once again since i have saved as a favorite it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help others.

 83. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you, However I am going through problems with your RSS. I don’t understand the reason why I can’t join it. Is there anyone else getting the same RSS problems? Anybody who knows the answer can you kindly respond? Thanx!!

 84. I blog quite often and I truly appreciate your content. The article has really peaked my interest. I will book mark your site and keep checking for new information about once a week. I subscribed to your Feed too.

 85. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a colleague who had been conducting a little research on this. And he actually bought me lunch because I found it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to talk about this matter here on your internet site.

 86. That is a good tip particularly to those new to the blogosphere. Short but very precise information… Thanks for sharing this one. A must read article!

 87. I need to to thank you for this good read!! I absolutely loved every little bit of it. I’ve got you book-marked to look at new things you post…

 88. You are so awesome! I don’t think I’ve truly read something like that before. So good to find somebody with some genuine thoughts on this subject matter. Really.. thanks for starting this up. This site is something that is required on the web, someone with some originality!

 89. A fascinating discussion is definitely worth comment. I do think that you should write more on this subject, it may not be a taboo matter but typically folks don’t talk about these subjects. To the next! All the best!!

 90. Having read this I believed it was very enlightening. I appreciate you finding the time and energy to put this informative article together. I once again find myself spending way too much time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile!

 91. Hi, I do think this is an excellent site. I stumbledupon it 😉 I will revisit once again since I saved as a favorite it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide other people.

 92. Oh my goodness! Impressive article dude! Many thanks, However I am experiencing difficulties with your RSS. I don’t know why I can’t join it. Is there anyone else getting the same RSS issues? Anybody who knows the solution will you kindly respond? Thanx!!

 93. Having read this I thought it was really enlightening. I appreciate you spending some time and energy to put this information together. I once again find myself spending way too much time both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile!

 94. I’m very happy to uncover this site. I wanted to thank you for ones time for this fantastic read!! I definitely enjoyed every bit of it and i also have you bookmarked to check out new things on your website.

 95. I’m impressed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that’s equally educative and amusing, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The issue is something that not enough men and women are speaking intelligently about. I’m very happy that I came across this during my search for something concerning this.

 96. Spot on with this write-up, I really think this site needs much more attention. I’ll probably be back again to see more, thanks for the info!

 97. Howdy! I just wish to offer you a huge thumbs up for your excellent information you have here on this post. I will be returning to your site for more soon.

 98. I needed to thank you for this excellent read!! I definitely enjoyed every little bit of it. I’ve got you bookmarked to look at new stuff you post…

 99. Your style is very unique in comparison to other folks I have read stuff from. Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just book mark this site.

 100. Hello! I simply want to give you a huge thumbs up for the great information you have got right here on this post. I am coming back to your blog for more soon.

 101. Very good info. Lucky me I came across your blog by chance (stumbleupon). I have bookmarked it for later!

 102. Hello there! I could have sworn I’ve visited this site before but after going through some of the posts I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m certainly delighted I came across it and I’ll be bookmarking it and checking back often!

 103. Aw, this was a really good post. Taking a few minutes and actual effort to make a really good article… but what can I say… I put things off a whole lot and don’t manage to get anything done.

 104. Everything is very open with a clear description of the challenges. It was really informative. Your site is very helpful. Thank you for sharing!

 105. The very next time I read a blog, Hopefully it does not fail me as much as this particular one. After all, I know it was my choice to read, nonetheless I really believed you’d have something helpful to talk about. All I hear is a bunch of complaining about something that you can fix if you were not too busy looking for attention.

 106. Aw, this was an extremely good post. Spending some time and actual effort to generate a very good article… but what can I say… I hesitate a lot and never seem to get nearly anything done.

 107. Nice post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon everyday. It’s always interesting to read articles from other writers and practice something from other sites.

 108. An interesting discussion is worth comment. I believe that you ought to write more on this subject, it may not be a taboo subject but usually people do not speak about these topics. To the next! Cheers!!

 109. I need to to thank you for this wonderful read!! I certainly enjoyed every bit of it. I have got you bookmarked to look at new things you post…

 110. I want to to thank you for this very good read!! I definitely enjoyed every bit of it. I’ve got you bookmarked to look at new stuff you post…

 111. Hi, I do think this is an excellent web site. I stumbledupon it 😉 I will revisit yet again since I bookmarked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide others.

 112. Aw, this was a really nice post. Taking a few minutes and actual effort to generate a really good article… but what can I say… I put things off a whole lot and don’t seem to get anything done.

 113. After checking out a few of the blog articles on your web page, I truly appreciate your way of blogging. I book marked it to my bookmark website list and will be checking back in the near future. Please visit my web site as well and tell me how you feel.

 114. An impressive share! I have just forwarded this onto a colleague who was conducting a little homework on this. And he actually bought me breakfast due to the fact that I stumbled upon it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending time to talk about this issue here on your website.

 115. I truly love your site.. Very nice colors & theme. Did you develop this web site yourself? Please reply back as I’m attempting to create my very own website and would love to know where you got this from or exactly what the theme is called. Thank you!

 116. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you so much, However I am encountering difficulties with your RSS. I don’t understand the reason why I can’t subscribe to it. Is there anybody having similar RSS problems? Anyone that knows the answer will you kindly respond? Thanx!!

 117. Great site you have got here.. It’s hard to find excellent writing like yours these days. I seriously appreciate people like you! Take care!!

 118. Right here is the right website for anybody who really wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want to…HaHa). You definitely put a new spin on a subject which has been discussed for years. Wonderful stuff, just excellent!

 119. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you spending some time and effort to put this short article together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile!

 120. Having read this I believed it was really enlightening. I appreciate you finding the time and effort to put this information together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile!

 121. I blog frequently and I genuinely thank you for your information. The article has really peaked my interest. I will bookmark your blog and keep checking for new information about once a week. I subscribed to your Feed as well.

 122. After I originally commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I recieve 4 emails with the same comment. There has to be a way you can remove me from that service? Kudos!

 123. Hi, I do believe this is an excellent blog. I stumbledupon it 😉 I will revisit once again since I saved as a favorite it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help others.

 124. I’m amazed, I must say. Seldom do I come across a blog that’s equally educative and amusing, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The issue is something not enough folks are speaking intelligently about. I’m very happy I found this during my hunt for something regarding this.

 125. Everything is very open with a precise clarification of the issues. It was truly informative. Your site is extremely helpful. Thanks for sharing!

 126. Good blog you have here.. It’s difficult to find high-quality writing like yours nowadays. I seriously appreciate individuals like you! Take care!!

 127. After looking at a handful of the blog posts on your site, I honestly appreciate your way of writing a blog. I bookmarked it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future. Please visit my website as well and let me know what you think.

 128. After I originally commented I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I recieve 4 emails with the exact same comment. Is there a way you can remove me from that service? Many thanks!

 129. I have to thank you for the efforts you’ve put in penning this website. I really hope to see the same high-grade blog posts from you later on as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own, personal site now 😉

 130. Hi, I do believe this is a great site. I stumbledupon it 😉 I am going to revisit once again since I bookmarked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide others.

 131. I truly love your blog.. Very nice colors & theme. Did you make this website yourself? Please reply back as I’m attempting to create my own website and would love to find out where you got this from or what the theme is called. Thanks!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *