Yleisten tullietuuksien palauttaminen Myanmarille/Burmalle – Myanmarin/Burman yleiset tullietuudet

22.5.2013

Arvoisa puhemies, minun mielestäni GSP-järjestelmän ajatus on EU:n parasta ulkopolitiikkaa. EU antaa epäitsekkäästi tullietuuksia kehitysmaille. AKT-valtuuskunnassa olen huomannut, että tämä on erittäin hyvä kannuste. Erityisesti ”kaikki paitsi aseet” -aloite on yksi EU:n innovatiivisimmista politiikan toimista. Etuuksien palautus on upea mahdollisuus ja tunnustus Burmalle.

Pakkotyö ei kuitenkaan ole Burman/Myanmarin ainoa ongelma eikä yritysvastuu ainoa ratkaisu. Maassa on todella vakava poliittinen kriisi meneillään etenkin Rakhinen ja Kachinin osavaltioissa. Emme saa tilanteen antaa unohtua muiden edistysten nojalla. YK:n mukaan ainakin 140 000 henkeä, joista suurin osa on muslimeja, on pakotettu jättämään kotinsa ja muslimien kyliä on poltettu. Todellinen luku on varmasti paljon suurempi, sillä niin sanottuja rohingya-muslimeja ei usein rekisteröidä sisäisiksi pakolaisiksi, koska heitä ei pidetä maan kansalaisina. Ongelma on pakolaiskriisiä paljon systemaattisempi, sillä muslimit eivät pääse Rakhinen osavaltiossa kouluihin eivätkä he saa matkustaa muualle maahan. Sisäisten pakolaisten tilannetta on kuitenkin parannettava heti.

Ihmisoikeusraporttien mukaan muslimeja on pakotettu väliaikaisille leireille, jotka sijaitsevat rannikoiden pahimmilla syklonialueilla. Kaikki ymmärtävät, mikä hankkeen tarkoitus on. Toukokuun Mahasen-sykloni on osoittanut, että riski on todellinen. Myös terveydenhoito on suuri ongelma leireillä ja tässäkin kuussa ripuli on vienyt monen lapsen hengen eikä synnyttäville ole klinikoita.

Toivonkin että EU lunastaa lupauksensa Burman/Myanmarin suhteen ja ryhtyy tositoimiin Rakhinen kriisin ratkaisemiseksi ja sen varmistamiseksi, että etniset rikokset tutkitaan kunnolla. Kannatankin esittelijän ehdotusta poliittisen viestin sisällyttämisestä komission GSP-päätökseen.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *