Egyptin tilanne

13.3.2013

Arvoisa puhemies, kyllä minun mielestäni meidän talvinen säämme maaliskuussa kuvaa hyvin sitä takatalvea, joka arabikeväästä seurasi. Ongelma on siinä, että valtaan päästyään muslimiveljeskunta ei ole ollut kiinnostunut demokratiasta ja hyvästä hallinnosta vaan poliittisesta kontrollista.

Egyptillä ei ole ollut lainsäädäntövaltaa melkein vuoteen oikeuden linjattua, että Mursin vaalilain perustuslaillisuus on todettava korkeimmassa oikeudessa. Vaalilainsäädännön on tehnyt islamistien johtama suura-istuin, ja lainsäädännön mukaan Mursi liittolaisineen saisi suhteettoman paljon valtaa. Toivonkin, että hallinto ratkaisee tämän kiistan rauhanomaisesti.

Erityisen huolissani olen uskonnollisten vähemmistöjen oikeuksien takaamisesta Egyptissä. Paikalliset koptit ovat arvioineet, että kristityillä on ehkä suurempi oikeus puhua uuden hallinnon myötä, mutta samalla toisilla on suurempi vapaus polttaa kirkkoja ja levittää heistä vääriä tietoja.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *