Pohjois-Korean ydinaseuhka ja ihmisoikeustilanne

13.3.2013

Arvoisa puhemies, emme voi hyväksyä Pohjois-Korean poliittista uhkapeliä, mutta emme myöskään sitä, miten se sortaa omia kansalaisiaan vankileireillä. Viime viikolla julkaistiin arvio, että tilanne vankileireillä on pahentunut entisestään. Siellä ilmenee systemaattisia ihmisoikeusrikkomuksia, kuten kidutusta, raiskauksia, teloituksia ja nälkiinnyttämistä. Amnestyn mukaan Pohjois-Korea on nyt myös eristänyt vankileirinsä. Suoja-alueet, joilla liikkuminen on kielletty, näkyvät selkeästi satelliittikuvissa. Vankileireillä saattaa olla jopa 200 000 vankia poliittisista syistä, ja heitä käytetään orjatyövoimana.

YK:n ihmisoikeuskomissaari on sanonut, että maan ihmisoikeustilanne on yksi maailman huonoimmista mutta samalla sen raportointi ja ymmärtäminen ovat heikoimmasta päästä. Pohjois-Korea kiistää itse vankileirien olemassaolon eivätkä kansainvälisen yhteisön pakotteet ole helpottaneet tilannetta. Toivonkin, että korkea edustaja Ashton vastaa, mikä on EU:n strategia Pohjois-Korean humanitaarisen…

(Puhemies keskeytti puhujan.)

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *