Naisten sukupuolielinten silpominen

13.6.2012

Arvoisa puhemies, saimme hyviä uutisia viime vuonna. YK:n kampanja naisten ja tyttöjen silpomista vastaan on saanut yli 6000 yhteisöä luopumaan silpomisesta.

Luvut ovat yhä edelleen kauheita, esimerkiksi Egyptissä tehtiin aikaisemmin ympärileikkaus 97 prosentille tytöistä ja edelleen luku on noin 72–91 prosenttia eri lähteistä riippuen, vaikka maan viranomaiset ovatkin yrittäneet kieltää toimintaa 90-luvun lopulta lähtien, tosin jättäen tulkinnan varaan operaatiot terveydellisistä syistä.

Etenkin Egyptin eteläosissa ongelma on valtava. Meidän on muistettava, että tapaa toteutetaan niin kristityissä, islamilaisissa kuin animistisissakin yhteisöissä ympäri Afrikkaa ja läntistä Aasiaa. Silpomisen estäminen vaatii kokonaisvaltaista yhteiskunnallista muutosta, ja EU:n on jatkettava silpomista vastaan taistelevien toimijoiden tukemista.

On tärkeää perustaa tukiryhmä uhrien tukemiseksi mutta erityisesti jatkaa kampanjointia silpomisen ennaltaehkäisemiseksi. Silpominen on rikos naista ja tyttöä kohtaan, se on törkeä pahoinpitely.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *