Etnisten vähemmistöjen tilanne Iranissa

14.6.2012

Arvoisa puhemies, nyt on kulunut kaksi vuotta siitä, kun iranilainen ala-asteen opettaja Farzad Kamangar murhattiin siksi, että hän oli kurdi. Muutama kuukausi sitten bahai-vähemmistöön kuuluva Riaz Sobhani tuomittiin neljäksi vuodeksi vankeuteen, sillä hän oli antanut rahallista tukea Iranin bahai-yliopistolle.

Kristinuskoon kääntyneet Maryam Rostampour ja Marzieh Amirizadeh pidätettiin vuonna 2009. Heitä syytettiin uskontonsa jättämisestä eli apostasiasta sekä väärän uskon levittämisestä.

Vaikka Iranin lainsäädäntö ei sisällä apostasian rikosnimikettä, voivat tuomarit tulkita islamilaista lainsäädäntöä melko vapaasti. Tämä on johtanut jopa kuolemantuomioihin. Iranin viranomaiset sanovat usein, että maassa vähemmistöillä on täydet oikeudet. Tosiasiassa Iranissa on kolme tunnustettua vähemmistöä, juutalaiset, kristityt ja zarathustralaiset, mutta esimerkiksi arabeja, kurdeja, muslimivähemmistöjä, azereita, balucheja, suufeja ja niin edelleen ei ole mainittu. Kolmella tunnustetulla vähemmistöllä on viisi paikkaa 190-henkisessä parlamentissa ja he saavat suorittaa uskonnollisia rituaalejaan. Hallituksen on ymmärrettävä, että monikulttuurisuus on rikkaus ja sitä pitää viljellä.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *