Sri Lanka: YK:n raportin seurantatoimet (keskustelu; EPP-ryhmän puolesta)

15.5.2012

Arvoisa puhemies, Sri Lankan sisällissota kesti 25 vuotta ja päättyi tamilitiikerien tappioon. Yhteensä sota vaati 90 000 uhria. Varsinkin loppuvaiheet olivat veriset ja viimeisinä kuukausina kuoli tuhansia ihmisiä.

YK:n tuoreen raportin mukaan on hyvin todennäköistä, että sekä tamilitiikerit että hallituksen joukot syyllistyivät loppumetreillä vakaviin kansainvälisten humanitaaristen oikeuksien ja ihmisoikeuksien loukkauksiin.

Tamilitiikerien epäillään muun muassa ampuneen siviilejä, jotka yrittivät paeta. Hallitus puolestaan tappoi siviilejä kranaattitulessa. Nämä molemmat ovat vakavia rikoksia, joita ei voida katsoa läpi sormien. Siksi on tärkeää, että YK saa suorittaa puolueettoman ja avoimen tutkinnan asiasta.

Sri Lankan hallitus on valitettavasti ollut hyvin vastahakoinen, eikä tutkimusta voida suorittaa ilman sen hyväksyntää, elleivät jäsenmaat yksimielisesti sitä vaadi. Olisi äärettömän tärkeää, että Sri Lanka suhtautuisi tähän rakentavasti ja olisi yhteistyöhaluinen. Vastuullisuus on sovinnonteon prosessin kannalta välttämätöntä. EU:n on tuettava ponnisteluja Sri Lankan vastuullisuuden vahvistamiseksi.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *