Energiansäästö

Äänestäessäni pakollista 20 prosentin energiansäästötavoitetta vastaan – samoin kuin suurin osa poliittisesta ryhmästäni – en ottanut kantaa energiansäästön tärkeyteen vaan tapaan, jolla sitä yritetään edistää. Energiansäästön tehostamisen tärkeys on kiistatonta. Sen sijaan yritykset ratkaista niin EU:n ilmasto- kuin energiavarmuus- ja huolto-ongelmat eivät mielestäni ole kestävällä ja viisaalla pohjalla.

Kuuluisassa 20/20/20 ilmasto- ja energiapaketissa energiansäätötavoite oli ainoa ei-sitova tavoite, sillä sen oletettiin tehostuvan muiden pakollisten tavoitteiden rinnalla, kuten päästöleikkaukset ja uusiutuvien energialähteiden lisääminen. Energiansäästötavoite ei toteutunut haluamallamme tavalla, mutta nyt ennemmin kuin rasittaa yhteisöämme vielä uudella sitovalla tavoitteella, päällekkäin muiden sitovien tavoitteiden kanssa ja tietämättä kuinka tavoite saavutetaan, meidän tulisi tarkastella, olivatko nuo muut tavoitteet alun perinkään oikein asetettuja.

Päästöleikkauksia ja uusiutuvia energialähteitä koskevia tavoitteita toteuttaessaan jäsenvaltiomme ja niiden yritykset joutuvat paineen alle, jossa kiusaus tehdä lyhytnäköisiä ja kestämättömiä ratkaisuja kasvaa ylivoimaiseksi. Jos sen päälle asetetaan vielä yksi pakko, olemme tilanteessa, jossa EU sahaa kirjaimellisesti omaa oksaansa samalla jo nyt aiheuttaen ainoastaan massiivisen tulonsiirron ilman, että siitä hyötyisi sen enempää ilmasto, ympäristö tai energiavarmuutemme.

Hyvää tarkoittaessa on tapahtunut päinvastoin. Teollisuuden toimintaedellytykset globaalisti heikkenevät, uusiutuvien energialähteiden nimissä poltetaan kestämättömästi puuta, ja samaan aikaan itse ongelma, hiilidioksidipäästöt, kasvaa radikaalisti rajojemme ulkopuolella.

On aika tehdä järkeviä ja kestäviä toimia, ei lyhytnäköistä pakkosyöttöä ilman järkevää konkretiaa.

Share Button

35 kommenttia artikkeliin “Energiansäästö

 1. Paluuviite: jay
 2. Paluuviite: carlton
 3. Paluuviite: mario
 4. Paluuviite: andy
 5. Paluuviite: Clyde
 6. I don’t even know how I finished up here, however I assumed this put up was once good.I do not recognise who you’re but certainly you aregoing to a famous blogger in case you are not already.Cheers!

 7. Thank you, I’ve recently been looking for info approximately this subject for ages and yours is the best I have came upon so far. However, what concerning the conclusion? Are you sure concerning the supply?

 8. Howdy! This is my first visit to your blog!We are a collection of volunteers and starting a new project in a community in the same niche.Your blog provided us valuable information to work on. You have donea wonderful job!

 9. Pretty great post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing on your rss feed and I’m hoping you write again very soon!

 10. Hi, I do think this is an excellent blog. I stumbledupon it I will come back yet again since I book marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help other people.

 11. A fascinating discussion is worth comment.I do think that you need to publish more about this subject, it mightnot be a taboo matter but typically folks don’t talk about such subjects.To the next! Kind regards!!

 12. Thank you for every other great post. The place else could anybodyget that type of info in such a perfect means of writing?I’ve a presentation next week, and I am on the look for such info.

 13. Oh my goodness! a tremendous article dude. Thank you Nevertheless I’m experiencing difficulty with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting similar rss problem? Anyone who is aware of kindly respond. Thnkx

 14. I do agree with all the ideas you’ve offered in your post.They’re really convincing and will definitely work.Still, the posts are too short for starters.Could you please extend them a little from next time?Thank you for the post.

 15. You could certainly see your expertise within the article you write.The sector hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe.At all times go after your heart.

 16. Thank you, I’ve recently been searching for info about this subject for ages and yours is the best I have discovered so far. But, what about the bottom line? Are you sure concerning the source?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *