Zimbabwen, Kambodžan sekä Pohjois-Kaukasuksen ihmisoikeustilanteet tapetilla lokakuun täysistunnossa

20.10.2010

Lokakuun täysistunnossa Euroopan parlamentissa keskusteltiin ja äänestettiin ihmisoikeuskysymyksistä Zimbabwessa, Kambodžassa sekä Pohjois-Kaukasuksella. Eija-Riitta Korhola osallistui kyseisten päätöslauselmien valmisteluun.

ZIMBABWE

Zimbabwen tilanne on huolestuttava: maassa on neljänneksi eniten HIV-tartunnan saaneita maailmassa, ja se kärsii polttoainepulasta, sekä kasvavasta ruokapulasta. Zimbabwen kysymyksessä parlamentti ilmaisi erityistä huolta pakkohäädöistä, jotka ovat jättäneet sadat tuhannet ihmiset kodittomiksi. Häädettyjen zimbabwelaisten pelastamiseksi järjestetty operaatio Garikai ei ole ollut riittävä, vaan häädetyt ihmiset joutuvat selviytymään uusissa slummeissa ilman perustarpeita tyydyttäviä palveluita. Hararen laitamilla Hatckiffen slummialueella pakkohäädöt uhkaavat lisäksi 20 tuhatta ihmistä viranomaisten nostaessa vuokrasopimusten uusimismaksuja kohtuuttomasti. Päätöslauselmassaan parlamentti vaatii Zimbabwen hallitusta ryhtymään tarpeellisiin toimiin lakien ja toimintatapojen muuttamiseksi kansainvälisten ihmisoikeuslakien mukaisiksi, ja kiinnittämään erityistä huomiota häädettyjen ihmisten jälkihoitoon ja elintasoon.

KAMBODZA

Kambodžaa koskevan päätöslauselman painotus oli Sam Rainsyn tapauksessa. Oppositiojohtaja Sam Rainsy tuomittiin syyskuun 23. päivä 2010 kymmeneksi vuodeksi vankeuteen harhaanjohtamisesta ja julkisten asiakirjojen väärentämisestä. Hallitsevan puolueen strategia on käyttää poliittisesti alistettua tuomioistuinta hallituksenvastaisen kritiikin tukahduttamiseen. Euroopan parlamentti tuomitsi päätöslauselmassaan opposition ja kansalaisjärjestöjen edustajille poliittisin perustein määrätyt tuomiot, ja kehotti Kambodžan viranomaisia takaamaan oikeuden ilmaista vapaasti ja oikeudenmukaisesti poliittisia mielipiteitä Euroopan yhteisön ja Kambodžan yhteistyösopimuksen 1 artiklan nojalla.

POHJOIS-KAUKASUS

Pohjois-Kaukasuksen tilanteessa erityinen paino oli viime vuonna Euroopan parlamentin Sakharov-palkinnon saaneen Oleg Orlovin tapauksessa. Pohjois-Kaukasian ihmisoikeustilanne on erittäin vaikea lukuisine väkivaltaisuuksineen ja katoamisineen. Ihmisoikeusaktivisti ja Memorial-ihmisoikeusjärjestön hallintoneuvoston puheenjohtaja Oleg Orlovia vastaan on nostettu kunnianloukkaus syytteitä, ja häntä uhkaa pahimmillaan kolmen vuoden vankeustuomio. Samaisen Memorial-järjestön toimintaa Tšetšeniassa johtanut Natalia Estemirova murhattiin heinäkuussa 2009. Estemirovan murhan tutkinta ei ole edistynyt lainkaan. Euroopan parlamentti peräänkuulutti päätöslauselmassaan Venäjän viranomaisia vahvistamaan oikeusvaltion periaatteita Pohjois-Kaukasuksen alueella, ja kehotti viranomaisia noudattamaan kansainvälistä ihmisoikeuslainsäädäntöä. Parlamentti odottaa myös, että Venäjän yleinen syyttäjä selvittää kadonneiden siepattujen olinpaikat.

Tekstikenttä

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *