Tosi hyvä salkku

14.7.2009

Nyt kun valiokuntapaikat on jaettu, tulevan viiden vuoden toimenkuvasta on ratkennut paljon. Viime kauden lopulla minulla oli uskomaton valiokuntayhdistelmä, varsinainen lainsäädännön pyhä kolminaisuus, sillä olin sisämarkkinavaliokunnan varapuheenjohtaja, jäsen ympäristövaliokunnassa ja varajäsen energia- ja teollisuusvaliokunnassa. Sellaista yhdistelmää ei ollut kenelläkään toisella koko parlamentissa, ja minäkin olin saanut sen onnenkauppana Alex Stubbin lähdettyä. Sen onnenkaupan vuoksi sain kuitenkin viimeisenä vuonna tilaisuuden vaikuttaa ratkaisevasti rahapelejä koskevaan mietintöön ja turvata suomalaisen käytännön, jossa pelirahaa jaetaan yhteisiin hyviin tarkoituksiin.

Nyt en voinut kuvitellakaan, että saisin saman yhdistelmän – mutta pääsin siihen niin lähelle kuin mahdollista. Minulla on hieno yhdistelmä sisämarkkinoita (IMCO, 1.varapuheenjohtaja), energia- ja teollisuusvaliokuntaa (ITRE, varajäsen) sekä ympäristövaliokuntaa (ENVI), sittenkin. Siirryn kahden ja puolen vuoden päästä sisämarkkinoista ympäristövaliokuntaan, joten käytännössä jatkan kaikkea työtäni entiseen malliin.

Olen kymmenen vuotta tehnyt päätoimisesti ympäristölainsäädäntöä, eniten ilmastopolitiikkaa, päästökauppaa ja energiapolitiikkaa. Lisäksi teen ilmastopolitiikasta väitöstutkimusta. En siksi osannut ajatella, että lopettaisin sen työn täällä. Me kaikki kolme kokoomusmeppiä tavoittelimme paikkaa ympäristövaliokunnasta, joten tilanne ei ollut aivan helppo. Kaikilla oli myös omat painavat syynsä tavoitteelleen. Lopulta löysimme ratkaisun, jossa ENVI jaettiin minun ja Sirpa Pietikäisen kesken siten, että kauden puolivälissä siirryn sinne.

Koska ITRE ja ENVI käsittelevät usein samaa lainsäädäntöä, oletan että työ jatkuu siksi lähes entisellään. Tästä syystä teen myös muutosesityksiä ENVIIN entiseen malliin, vaikka en ole siellä niitä vähään aikaan puolustamassa muuten kuin kollegojen avulla. Olemassa olevat verkostot antavat tähän luontevan mahdollisuuden. Toivon siksi, että ne jotka ovat lobanneet minua ympäristölainsäädännöstä, jatkavat kuten tähänkin asti.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *