Pakistanin vähemmistöministeri puolustaa raiskattuja naisia ja lapsia(Eija-Riitta Korholan vaalilehti)

24.5.2009

Viime marraskuussa sain puhelun Pakistanin vähemmistöministeriltä Shahbaz Bhattilta. Hänet oli juuri nimitetty maansa historian ensimmäiseksi vähemmistöministeriksi. Bhatti halusi kiittää minua tuesta, jota olin Euroopan parlamentin päätöslauselmassa antanut Pakistanin vähemmistöjen puolesta. ?Ilman rohkaisuasi en nyt olisi tässä?, Shahbaz sanoi.

Mitä siis tapahtui?

Syksyllä 2007 vierailin Benazir Bhutton kutsumana Pakistanissa, jonne oli tulossa parlamenttivaalit. Ajankohta vierailulle vaalien alla ei olisi voinut olla jännittävämpi. Myös Bhutton itsensä odotettiin saapuvan maahan lähiviikkoina.
Olen puheenjohtajana ihmisoikeuskysymyksiin ja uskonnollisiin jännitteisiin erikoistuvassa järjestössä. Pakistanissa matkaamme isännöi APMA, All Pakistan Minorities Alliance, joka edustaa Pakistanin merkittävimpiä vähemmistöryhmiä, kuten buddhalaisia, hinduja ja kristittyjä. Tapasimme myös suuren määrän diplomaattikuntaa, lehdistöä ja useiden puolueiden edustajia, parlamentaarikkoja ja senaattoreita. Vierailumme sai paljon julkisuutta ja olimme useaan otteeseen tiedotusvälineissä.

Vähemmistöjen asema Pakistanissa on erityisen onneton. Tapasin lukuisia raiskattuja, nuorimmat pieniä lapsia. Sydmeni särkyi kun APMA:n keskuksessa näin kauniin nelivuotiaan ja pidin häntä sylissäni. He näyttivät hänen arpiaan; takana on kuusi korjaavaa leikkausta ja tieto siitä ettei hänestä voi koskaan tulla äitiä. Raskasta myös on, että raiskatuksi tuleminen on sharian hudood-määräysten mukaan rikos ? se on järjestelmä, joka rankaisee uhria. Bhatti oli tuolloin APMAn johtaja, ja kannustimme häntä asettumaan ehdolle parlamenttivaaleihin, jotta vähemmistöjen ongelmat saisivat suuremman huomion.

Eurooppaan palattuani tein töitä, jotta saisimme mahdollisimman pian Pakistanin tilanteesta ajantasaisen päätöslauselman, jossa voitaisiin mainita myös vähemmistöjen oikeuksia puolustavan työn arvo. Se onnistuikin lokakuussa, jolloin parlamentti hyväksyi päätöslauselmani (http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P6-TA-2007-0489+0+DOC+XML+V0//FI). Kun uusi hallitus saatiin maahan, oli ilo huomata, että poliittinen tahto vähemmistöjen aseman parantamiseksi oli selvä. Bhatti on jo nyt saanut läpi lain, joka velvoittaa palkkaamaan vähintään viisi prosenttia työntekijöistä vähemmistöjen parista. Se parantaa ratkaisevasti näiden ryhmien kansalaisoikeuksia koulutusta myöten.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *