27 yötä vaaleihin: Ilouutisia Teheranista

10.5.2009

Tänään olin Oulussa, Kiimingissä ja Kempeleessä. Ylivieskalaiset Ahti Hintsala ja Markku Niemi tekivät pitkän päivän kanssani kiertueella – se oli kerta kaikkiaan innostavaa.

Päivän paras uutinen minulle tuli kuitenkin Teheranista. Viime viikolla teimme päätöslauselman Iranista, jossa vakoilusta tuomittu iranilais-amerikkalainen 32-vuotias toimittaja Roxana Saberi oli varsin vakavassa terveydentilassa ryhdyttyään syömälakkoon. Saberi tuomittiin viime kuussa kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen vakoilusta syytettynä. Suljettujen ovien takana langetetun tuomion mukaan Saberi olisi vakoillut Yhdysvaltojen hyväksi. Työtä hän oli tehnyt mm. BBC:lle ja Foxille.

Saberi pidätettiin tammikuussa, ja hän on istunut tuomiotaan pahamaineisessa Evinin vankilassa.

Nyt tuli tieto, että hänet vapautetaan tänään. Saberin asianajajan mukaan iranilainen vetoomustuomioistuin kumosi vankeustuomion. Saberi vapautetaan välittömästi ja hän saa lähteä heti Iranista.

Sekä Yhdysvallat että EU ovat vedonneet hänen puolestaan. Meidän päätöslauselmamme voit lukea tästä, olin yksi sen draftaajista: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=MOTION&reference=P6-RC-2009-0270&language=FI

Tässä näkyi jälleen kerran näiden kiireellisten päätöslauselmien teho ja idea. Valiokuntakäsittelyn tie olisi ollut liian hidas. Kiireellisillä saamme reagoitua lähes heti.

Teksti

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *