19 yötä vaaleihin: Energiapohdintaa Rovaniemellä

18.5.2009

Samanlainen aamun alku kuin eilen, aikaisin ylös ja kentälle. Lapissa Kokoomuksen piirin toiminnanjohtaja Jukka Mäyrä oli vastassa ja vei minut Lapin Radion haastatteluun ja sieltä Lapin Kansan toimitukseen – kaikki oli viimeisen päälle järjestetty.

Energia-asiat kiinnostavat selvästi, ja suhdetta vesivoimaan tiedustellaan. Totesin, että kannatan lämpimästi tulva-altaiden käyttöä. Etenkin tuulivoiman säätövoimana se olisi se ainoa oikea, koska ei nollaa tuulivoiman ilmastohyötyä kuten hiili tuppaa tekemään.

Ihmettelenkin vihreiden energiapoliittista epäjohdonmukaisuutta, johon joutuu törmäämään jatkuvasti. Miksi näet voi olla niin, että Naturan vuoksi Vuotoksen allasta vastustetaan mutta vastaavasti ympäristöväki ei sano mitään, kun esimerkiksi Merenkurkun saaristossa on paikallisväestön vastustuksesta huolimatta suunnitteilla Natura-alueelle tuulivoimapuisto?

Miten nyt kohdellaan aarnimetsiä, koskematonta luontoa, merikotkien ja kalasääksien pesimäalueita? Tätä ihmetteli minulle paikallinen asukas, joka oli menettänyt toivonsa ympäristöjärjestöjen kanssa. Kyseessä on Vöyri-Maksamaan kunnan hanke, jossa maakuntakaavaan muutama vuosi sitten merkittiin 55 hehtaarin varaus tuulivoimaloille ( 4 kpl). Paikka on Natura-alue EU-tuella rakennetun ainutlaatuisen hienon vaellusreitin varrella (Vesterö vandringsläde). Lisäksi paikka on Unescon Maailman luonnonperintöalueen vieressä.
Myllyjen koko on sitten maakuntakaavan hyväksymisen kasvanut Näsinneulan mittoihin: lavasta mitattuna korkeus on 150-180 m ja voimaloiden määräkin on lisääntymässä neljästä viiteen. Ja tämä on vasta alkua.

Tässä kohtaavat erilaiset intressit. Maanomistaja, Vöyrin seurakunta, toivottaa tervetulleeksi maanvuokratulot. Kuntaa puolestaan kiinnostavat kiinteistöverotulot, energiayhtiötä rakentamistuki ja syöttötariffien takaama varma raha. Laskun maksaa kansa ja ainutlaatuinen saaristoluonto.

Olen viime aikoina pohdiskellut tätä tuulivoiman erityisasemaa. Miksei sen kohdalla puhuta teollisuuslobbareista vaikka tuulivoimabisnes on kasvava teollisuudenala? Miksei vahdita, kuinka paljon vihreät saavat rahaa tuulivoimateollisuudelta tai kuinka kiinnostavat kytkyt tuulivoiman omistajayhtiöihin johtavilla ilmastoalarmistella on? Poliitikot, jotka omistavat tuulivoimayhtiöitä, vaativat suureen ääneen uusiutuvan energian lisäämistä -yhteiskunnan tuella. Ja kukaan ei ihmettele.

Toimituksista menin Eurooppalaisen Suomen bussikiertueelle. Olin tuonut mukanani murrekortteja, ja annoin näytteitä Lapin murteesta. Tässä linkki siihen. Ihmeen hyvin se läpäisi kriittisen yleisöraadin kadulla.

Rovaniemeltä lensin takaisin Helsinkiin ehtiäkseni Kirkon Ulkomaanavun hallituksen kokoukseen. Loppuila kului Café Jugendissa, jossa pidettiin Radio Dein vaalikeskustelu. Täytyy antaa tunnustusta, että se on toistaiseksi parhaiten toteutettu eurovaalikeskustelu tiedotusvälineessä. Harmi vain että teknisten ongelmien takia sitä ei voitukaan lähettää suorana kuten aikomus oli.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *