20 yötä vaaleihin: Oulu, Ylivieska, Kalajoki, Kokkola

17.5.2009

Heräsin aamulla viideltä, sillä Finnairilta oli tullut varoitus, että turvatarkastukset etenevät hitaasti lakon takia ja siksi kentälle on tultava tavallista aiemmin.Lento Ouluun lähti 7.35, ja taas olivat Ahti Hintsala ja Markku Niemi vastassa valmiina kuljettamaan minua pitkin Pohjois-Pohjanmaata.

Oulun torilla oli vastassa myös Lyly Rajala, suvereeni oululainen. Siinä on mennyt kohdalleen kaupunki ja sen asukas. Kaikki tuntuivat tuntevan Lylyn, ja Lyly kaikki. Hän kuljetti minua torilta Rotuaarille, enkä edes voi muistaa kuinka monelle hän minut esitteli Piia-Noora Kaupin sopivimpana korvikkeena.

Lylyn koti on paraatipaikalla Oulun torin varrella. Samaan suuntaan osoittaa myös iso parveke. Viime kunnallisvaaleissa Lyly mainosti itseään kekseliäästi: hän oli teetättänyt ison mainoslakanan jossa nukkui pitkin pituuttaan pyjama ja unilakki päässä. Tekstinä oli: "Nukun täällä, en valtuustossa". Lyly suositteli minulle samanlaista strategiaa. Hyvä idea, mutta jos mainostaisin nukkuvani siellä, se tuskin kasvattaisi kummankaan mainetta, totesin Lylylle.

Mutta oikeastaan: kun kävin kunnallisvaaleissa äänestämässä Elias-koululla Helsingissä, huomasin että näen äänestyspaikalta suoraan makuuhuoneeseeni. Kuten myös parvekkeelle. Taidan silti vastustaa kiusausta laittaa Pahvi-ER tai roll-up hymyilemään kaiteelle.

Oulusta siirryin Markun ja Ahdin kyydissä Ylivieskaan, jonka lukiossa osallistuin paneelikeskusteluun. Rehtori Kalle Luhtasela esitteli oppilaansa aivan liikuttavan upeasti, ja sellaisia he sitten olivatkin. Kysymykset olivat erinomaisia. Minä vain olin lehdenteon uuvuttama ja katselin itseäni ikään kuin sivullisena päätäni välillä pudistellen. Mutta kai on pakko armahtaa itseään.

Ylivieskasta siirryttiin Kalajoelle, sitten Kokkolaan, jossa kävimme Ylivieskan ja Kalajoen tavoin paikallisissa ostoskeskuksissa, valmiina vastaamaan kansalaisten kysymyksiin. Vastaanotto kaikkialla oli todella ystävällinen.

Helsinkiin saavuin puoli yhdentoista maissa, kotiin pääsin yhdeltätoista. Oli kiire nukkumaan, sillä seuraavana aamuna herätys on kello viisi – vuorossa Rovaniemi.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *