Missä ongelma, siellä EU

23.3.2009

Missä ongelma, siellä EU.

Haluan justeerata tunnettua sanontaa. Missä EU, siellä ei näet aina ole ongelma. EU myös kartoittaa ongelmia ja ratkaisee niitä työkseen. Täältä tulee jatkuvasti myös hyviä uutisia. Tylsiähän ne ovat verrattuna huonoihin, mutta mainitaan nyt kuitenkin vaikka tämän päivän uutinen.

EU:n parlamentti hyväksyi tänään äänestyksessään tasapainoisen esityksen kosmeettisten valmisteiden uusista säännöistä. Etenkin valmisteiden turvallisuutta ja valmisteisiin liittyviä väittämiä koskevat säännöt tulevat muuttumaan, kun asetus astuu voimaan. Parlamentin hyväksymän asetuksen päätavoitteita on kosmetiikkavalmisteiden turvallisuus. Hyväksytyn tekstin mukaan tämä saavutetaan lisäämällä markkinavalvontaa ja tuottajan vastuuta.

Komissio teki ehdotuksen kosmeettisia valmisteita koskevan direktiivin muuttamisesta asetukseksi viime vuonna. Asetus tarkoittaa EU:n vahvinta lainsäädännöllistä tuotetta: se astuu sellaisenaan voimaan kaikissa jäsenmaissa. Direktiivi antaa jäsenmaille joustoa, asetus ei. Sisämarkkinoilla joustoa ei aina tarvitakaan: markkinoilla liikkuvan tavaran kanssa tarvitaan selkeät, samat pelisäännöt.

Nyt pelisäännöt tiukentuvat suuria lupauksia ja kvasitieteellistä hömppää tiukkuvilla kosmetiikkamarkkinoilla, joilla toisinaan vain mainonnan suunnittelijan verbaalinen rikkaus on ollut rajana, kun tuotteen tehoa todistellaan. Uuden asetuksen mukaan tuotteiden mainonnassa saa käyttää vain sellaisia väittämiä, jotka perustuvat ominaisuuksiin, joita tuotteilla todella on. Teholla täytyy siis olla näyttöä. Mietinnössä pyydettiin komissiota tekemään väittämistä toimintasuunnitelma sekä hyväksymään luettelo väittämiä koskevista arviointiperusteista.

Ehdotuksella haluttiin yksinkertaistaa olemassa olevaa lainsäädäntöä. Nykyiset yli 3500 sivua kansallista lainsäädäntöä tiivistetään yhdeksi tekstiksi. Näin voidaan varmistaa ihmisen terveyden korkeatasoinen suoja kaikkialla EU:ssa, samoin kuin sisämarkkinoiden toiminta. Erityisesti kosmetiikan alalla vanhentunut lainsäädäntö on terveys- ja oikeusvarmuudellinen uhka. Nämä periaatteet seuraavat loogisesti sitä työtä, joka kemikaaliasetus REACHin käsittelyssä saatettiin alkuun.

Toinen tervetullut linjaus liittyy erityisen pienikokoisiin nanomateriaaleihin, joiden käyttö on viime aikoina yleistynyt kosmetiikan alalla. Siinä missä nanomateriaalien myönteiset ominaisuudet ovat jotakuinkin tiedossa, riskit ovat suurelta osin kartoittamatta. Ihmisruumiiseen ne pääsevät niin keuhkojen, ihon kuin hajureseptorien kautta. Koska niiden vaikutuksia ei vielä tunneta hyvin, uudessa asetustekstissä todetaan, että nanomateriaaleja sisältävien valmisteiden kohdalla on varmistettava korkeatasoinen terveyden ja kuluttajansuoja.

Tällä hetkellä vain väri- tai säilöntäaineina sekä UV-suodattimina käytetyt nanomateriaalit on lueteltu. Nyt päätöksemme edellyttää kaikkien nanomateriaalien ilmoittamista ainesosien luettelossa. Mietinnössä todetaan myös, että komission tulee tarkastella nanomateriaaleja koskevia säännöksiä uudelleen tieteellisen kehityksen myötä.

Tämä tiedoksi. Tylsää ehkä, mutta varmasti tarpeellista.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *