Asetus kosmeettisista valmisteista

21.3.2009

Arvoisa Puhemies,

on ymmärrettävää, että viimeisenä lainsäädäntövuonna kompromissit ensimmäisen luennan aikana ovat yleistyneet räjähdysmäisesti, kiireeseen vedoten. Pienille ryhmille se sitä paitsi sopii, koska neuvottelupöydässä aikaansaadut sopimukset kasvattavat niiden valtaa yli kokonsa. On ilmeistä, että poliittisten ryhmien paino vähenee kun parlamentin esittelijällä ja varjoraportööreillä on kompromissia haettaessa kullakin yksi ääni käytettävänään. Yleistyessään tällainen käytäntö kuitenkin nakertaa parlamentaarisen demokratian uskottavuutta talossamme. Aika näyttää tekeekö se sitä pysyvästi.

Tällä kertaa kuitenkin demokratia voitti, koska suurimmat ryhmät löysivät yhteisen linjan ja saavutetulle tulokselle löytyy aito enemmistön tuki.

Selvää oli, että kosmetiikkadirektiivi oli tarpeen laatia uudelleen. Säännöksiä oli selvennettävä, ajantasaistettava ja muutettava suuntaa antava direktiivi ehdottomaksi asetukseksi, jotta voidaan varmistaa ihmisen terveyden korkeatasoinen suoja kaikkialla EU:ssa, samoin kuin sisämarkkinoiden toiminta. Nämä periaatteet seuraavat loogisesti sitä työtä, joka REACHin käsittelyssä saatettiin alkuun. Erityisesti kosmetiikan alalla vanhentunut lainsäädäntö on terveys- ja oikeusvarmuudellinen uhka. Nanohiukkaset ja kosmeettisia tuotteita koskevat väittämät ovat tästä hyvä esimerkki. Siinä missä nanomateriaalien myönteiset ominaisuudet ovat jotakuinkin tiedossa, riskit ovat suurelta osin kartoittamatta. Samoin kosmeettisten valmisteiden erityisominaisuudet, jotka suoraan vaikuttavat ostopäätökseen, on ollut mahdotonta todentaa paikkansa pitävästi. Siksi oli tärkeää saavuttaa yhteinen linja kolmen suurimman poliittisen ryhmän kesken, jotta terveydelliset, ympäristölliset, kaupalliset ja sosiaaliset näkökulmat tulevat katettua niin, että sopimus neuvoston kanssa olisi mahdollinen.

Sen tähden arvostan korkealle kollega Grosseteten saavutusta varjoraportöörina varmistaa niin parlamentin esittelijän että myös liberaalikollegoidemme kanssa enemmistölinjan, joka edesauttoi sujuvan trilogin onnistumisen ja nyt viimeisteltävän lainsäädännön syntymisen. Oikea demokratia kuuntelee kaikkia, mutta heijastaa enemmistön kantaa.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *