Kosmetiikkavalmisteille uudet säännöt

23.3.2009

EU:n parlamentti hyväksyi tiistaina äänestyksessään neuvoston ja parlamentin kompromissin kosmeettisten valmisteiden uusista säännöistä. Etenkin valmisteiden turvallisuutta ja valmisteisiin liittyviä väittämiä koskevat säännöt muuttuvat. Asiasta päättäneen ympäristövaliokunnan jäsen Eija-Riitta Korhola (kok) piti uudistusta tervetulleena järjen äänenä kosmetiikkamarkkinoilla viliseville väitteille.
Komissio teki ehdotuksen kosmeettisia valmisteita koskevan direktiivin muuttamisesta asetukseksi viime vuonna. Ehdotuksella haluttiin yksinkertaistaa olemassa olevaa lainsäädäntöä. Nykyiset yli 3500 sivua kansallista lainsäädäntöä tiivistetään yhdeksi tekstiksi.

Korhola piti uudistusta välttämättömänä: "Säännöksiä oli selvennettävä ja ajantasaistettava sekä muutettava suuntaa-antava direktiivi ehdottomaksi asetukseksi. Näin voidaan varmistaa ihmisen terveyden korkeatasoinen suoja kaikkialla EU:ssa, samoin kuin sisämarkkinoiden toiminta. Erityisesti kosmetiikan alalla vanhentunut lainsäädäntö on terveys- ja oikeusvarmuudellinen uhka. Nämä periaatteet seuraavat loogisesti sitä työtä, joka kemikaaliasetus REACHin käsittelyssä saatettiin alkuun."

Parlamentin hyväksymän asetuksen päätavoitteita on kosmetiikkavalmisteiden turvallisuus. Hyväksytyn tekstin mukaan tämä saavutetaan lisäämällä markkinavalvontaa ja tuottajan vastuuta.

Korhola kiitteli saavutettua tulosta siitä, että se panee aisoihin hyvinkin mielikuvitukselliseksi karanneita kosmetiikan tehoa ja vaikutusta koskevia väitteitä. Uuden asetuksen mukaan tuotteiden mainonnassa saa käyttää vain sellaisia väittämiä, jotka perustuvat ominaisuuksiin, joita tuotteilla todella on. "Nyt tuotteen teholla täytyy olla näyttöä; enää ei rajana ole mainonnan suunnittelijan sanavaraston runsaus." Mietinnössä pyydettiin komissiota tekemään väittämistä toimintasuunnitelma sekä hyväksymään luettelo väittämiä koskevista arviointiperusteista.

Toinen tervetullut linjaus liittyy erityisen pienikokoisiin nanomateriaaleihin, joiden käyttö on viime aikoina yleistynyt kosmetiikan alalla. "Siinä missä nanomateriaalien myönteiset ominaisuudet ovat jotakuinkin tiedossa, riskit ovat suurelta osin kartoittamatta. Ihmisruumiiseen ne pääsevät niin keuhkojen, ihon kuin nenän kautta. Koska niiden vaikutuksia ei vielä tunneta hyvin, uudessa asetustekstissä todetaan, että nanomateriaaleja sisältävien valmisteiden kohdalla on varmistettava korkeatasoinen terveyden ja kuluttajansuoja."

Tällä hetkellä vain väri- tai säilöntäaineina sekä UV-suodattimina käytetyt nanomateriaalit on lueteltu. Parlamentti tuki sitä, että kaikki nanomateriaalit on ilmoitettava selkeästi ainesosien luettelossa. Mietinnössä todetaan myös, että komission tulee tarkastella nanomateriaaleja koskevia säännöksiä uudelleen tieteellisen kehityksen myötä.

Lisätietoja:
Eija-Riitta Korhola, p. +33 3 88.17.54.72, gsm 040-536.0326, www.korhola.com
Email: eija-riitta.korhola@europarl.europa.eu
Poliittinen avustaja Miikka Nieminen, p. +33 3 88.17.54.72, gsm +32 473 39.22.88

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *