Zimbabwen tilanteesta

9.7.2008

Arvoisa puhemies,

Äänestin Zimbabwen tilannetta koskevan päätöslauselman puolesta syystä, että 27. heinäkuuta Mugaben hirmuhallinto pilkkasi jälleen kerran avoimesta kansainvälisen yhteisön arvoja, oikeudenmukaisuutta ja demokratiaa. On kiistatonta, että Zimbabwen presidentin vaalit olivat laittomat ja maan oppositioon kohdistuneet väkivaltaisuudet, murhat, pidätykset ja ahdistelu erityisen julma osa tätä oikeudettomuutta.

Kuten päätöslauselmassa todetaan, Zimbabwe tarvitsee kipeästi eri kansainvälisen yhteisön ja Afrikan osapuolten yhteistä välitysprosessia. Vuoropuhelun osapuolet on koottava Zimbabwessa laajasti – pysyviä tuloksia saataneen aikaan vain jos koko kansalaisyhteiskunta ja sen laajat demokraattiset voimat ovat mukana. Zimbabwen kansalla on syvä kaipuu demokratiaan.

Zimbabwen tilanne on koko kansainvälisen yhteisön ja Afrikan valtioyhteisön asia ja on ehdottomasti pidättäydyttävä tunnustamasta Mugaben hirmuhallintoa. Tässä Kiina ja Libya eivät valitettavasti ole jakaneet kansainvälisen yhteisön käsitystä.

EU:n tulee tukea ja kannustaa niitä Afrikan valtioita, jotka pyrkivät boikotoimaan Zimbabwea afrikkalaisessa yhteyksissä. Vastaavasti Etelä-Afrikan poliittinen ja taloudellinen tuki Mugaben hallitukselle sekä zimbabwelaispakolaisten karkottaminen Etelä-Afrikasta sotii yhteisiä arvojamme vastaan. Tahdoin antaa tukeni päätöslauselmassa myös käsitykselle, että tällä ristiriidalla saattaa ja tulisi olla kielteisiä vaikutuksia EU:n ja Etelä-Afrikan suhteisiin.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *