Korhola: Tavoitteena maailmanlaajuinen lentoliikenteen päästökauppa

7.7.2008

Lehdistötiedote – julkaisuvapaa heti

Europarlamentaarikko ja Kokoomuksen varapuheenjohtaja Eija-Riitta Korhola on kohtuullisen tyytyväinen Euroopan parlamentin päätökseen sisällyttää lentoliikenne päästökauppaan, vaikkei pidäkään päästökauppaa yksipuolisena toimena koskaan toivottavana.

”Yksipuolinen päätös voi aiheuttaa kauppariitoja ja pahimmillaan ilmatilakiistoja. Vaarana on hiilivuoto, joka vaikuttaa suoraan ympäristöön, mutta etenkin Euroopan talouteen ja työllisyyteen. Uhka on todellinen, sillä lentoyhtiöitä kurittaa kohonnut öljyn hinta. Se on jo aiheuttanut useita konkursseja ja liikenteen alasajoa”, Korhola korosti tänään Strasbourgissa.

”Päätös päästökaupasta haluttiin tehdä pikaisesti. Emme voineet edes odottaa Kööpenhaminan tuloksia ja halua saada kansainvälinen sektorisopimus”, Korhola kritisoi nopeaa aikataulua. ”Sen sijaan Single European Sky, joka toisi heti 12 % hiilidioksidisäästöjä vuodessa, on seisonut pöydällä reilut toistakymmentä vuotta. Tämä on osoitus siitä, että ETS (Emission Trading Scheme) ei ole ilmastonsuojelua, vaan ennemminkin politiikkaa.”

”Kun järjestelmä koskee vain Euroopassa ja Euroopan kautta lentäviä lentoja, on ymmärrettävää, että pitkien lentojen tankkaukset ja välilennot on nyt houkuttelevaa reitittää toisin”, Korhola varoittaa. ”Toivon, että pääsemme mahdollisimman pian maailmanlaajuiseen lentoliikenteen päästökauppaan, joka todella palkitsee päästöjen vähentämistä ja toiminnan järkeistämistä ympäristötavoitteita palvellen. Nyt ETS rankaisee eniten eurooppalaisia yhtiöitä, vaikka ne lentävät modernilla kalustolla.”

Siksi Korholan mielestä tässä vaiheessa oli viisasta luopua multiplier-kertoimen käytöstä. ”Se olisi johtanut kikkailuun, jonka ympäristöhyödyt olisivat vähäiset.” Erityisen tyytyväinen Korhola on siitä, että hänen kantansa päästökauppatulojen suuntaamisesta erityisesti lentoliikenteen päästöjen vähentämistutkimukseen hyväksyttiin lopulliseen kompromissiin.

”Olisi ollut vakava virhe pitää lentoliikenne ulkopuolella ja suunnata varat kilpaileville muodoille, kuten alussa esitettiin. Jos me todella olemme huolestuneita lentoliikenteen päästöistä, sen täytyy näkyä haluna muuttaa tilannetta. Meidän tavoitteenamme on oltava päästötön lentoliikenne ei enempää eikä vähempää. Silloin lentäminen olisi mitä ekologisin liikkumismuoto, etenkin koska se ei vaadi suurta infrastruktuuria. Sillä välin eurooppalaista lentoliikennettä ei ole mitään syytä tappaa”, Korhola varoittaa.

Lisätietoja:

Eija-Riitta Korhola, p. +33 3 88.17.54.72, gsm 040-536.0326, www.korhola.com

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *