Korhola varoitti Sarkozya hätiköimästä päästökaupan kanssa

9.7.2008

"Arvostan neuvoston puheenjohtajan Nicolas Sarkozyn halua olla kunnianhimoinen EU:n energia- ja ilmastopaketin suhteen ja saada siitä aikaan sopimus Ranskan puheenjohtajakaudella. Toivon, että se kertoo ennen kaikkea ilmastonmuutoksen haasteiden olevan viimein politiikan keskiössä", korosti Eija-Riitta Korhola tänään Sarkozyn puheen jälkeen Strasbourgissa. Sarkozy esitteli Euroopan parlamentille Ranskan puheenjohtajuuskauden painopisteet.

Korhola haluaa kuitenkin muistuttaa Sarkozya tehtävän vakavuudesta. "Päästökauppa on niin merkittävä markkinainstrumentti ja koskettaa niin monia, että meillä ei ole varaa sellaiseen poliittiseen aikataululliseen kunnianhimoon, joka tapahtuu ympäristön ja kestävän kehityksen kustannuksella. Muuten Ranska saa hattuunsa sulan, josta se ei voi olla ylpeä".

Korhola järjesti kesäkuussa europarlamentissa kuulemistilaisuuden, jossa ympäristöjärjestöt, tutkimuslaitokset sekä ne tahot, joita päästökauppa koskee, saivat esittää arvionsa sen talousvaikutuksista. "Seminaarin viesti oli selkeä: komission esitys johtaa merkittäviin kustannusnousuihin tuomatta vastaavaa ympäristöhyötyä." Korhola viittaa McKinseyn huolestuttavaan analyysiin. "Päästökauppaesitystä on pakko parantaa. Tilanne on vakava. Emme voi käyttää hyvin asiansa hoitanutta eurooppalaista teollisuutta koekaniinina jälleen kerran vain siksi, että asian kanssa hutiloidaan. Parempi epäonnistua aikaansaamisessa kuin aikaansaada epäonnistuminen", Korhola painotti.

"Uskon, että me voimme saada aikaan hyvän tuloksen ajoissa, mutta se vaatii olennaisia korjauksia. Hiilivuotoa ei estetä hurskailla toiveilla ja lupauksilla, elleivät ne muutu artikloiksi itse direktiiviin. Vähennysvelvoitteista on pidettävä kiinni, mutta metodeista on voitava keskustella. Olemme parlamentissa suurella rintamalla esittäneet harkitun vaihtoehdon komission lähestymistavalle. Tutustukaa siihen, arvoisa neuvoston puheenjohtaja Sarkozy", Korhola kehotti puheenvuoronsa lopuksi.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *