Poliittisen opposition pidätykset Valko-Venäjällä

21.5.2008

Arvoisa puheenjohtaja,

Valko-Venäjä on ainoa Euroopan maa, jossa on vielä totalitaarinen hallinto, ja jossa on käytössä kuolemanrangaistus. Presidentti Lukashenko ei suostu hellittämään valvovaa silmää ja tiukkaa otettaan kansalaisyhteiskunnasta. Kaikesta huolimatta maan hallitus on kuitenkin ilmaissut haluavansa rakentaa tiiviimmät suhteet EU:n kanssa.

Mielestäni meidän on jälleen aika ilmaista Valko-Venäjälle selkeät yhteistyön kriteerit. Kuten päätöslauselmassakin todetaan kuolemantuomiosta luopuminen, vapaa media, sanan- ja kokoontumisen vapaus, uskonnonvapaus, demokraattisten arvojen kunnioitus ja mielipidevankien välitön vapauttaminen ovat perusedellytykset tiiviille yhteistyölle Euroopan naapuruuspolitiikan (ENP) tiimoilta.

Tämä pidätettyjen opposition edustajien välitöntä vapauttamista vaativa päätöslauselma on samalla tuen ja solidaarisuuden osoitus kaikille Valko-Venäjän nykyhallinnosta kärsiville. Ensi viikolla Valko-Venäjän poliittisen opposition edustajat tulevat parlamenttiin pyytämään EU:n tukea Lukashenkon torjumalle vetoomukselle muuttaa vuonna 2002 voimaanastunut uskonnonvapautta rajoittava laki. Toivon että tämä tärkeä päätöslauselma ja ensi viikon keskustelu yhdessä saisivat Valko-Venäjän hallituksenkin ymmärtämään sekä oman että kansalaistensa edun.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *