Tiibetin tilanteesta

25.3.2008

Arvoisa puhemies,

Jaan kollegoideni huolen Tiibetissä tapahtuvia ihmisoikeusloukkauksia kohtaan.

Kiina on YK:n jäsen, ja ratifioinut useita kansainvälisiä sopimuksia. Velvoitteidensa täyttämisen se on silti jättänyt aikalailla vaillinaiseksi. Vaikka maailman katseet ovat lähenevien olympiakisojen johdosta kääntyneet Kiinaa kohtaan, sen hallitus käyttää nyt kovia keinoja vaientaakseen politiikkansa arvostelijoita ja tukahduttaakseen rauhanomaisia mielenosoituksia.

Tiibetiläisen nk. autonomisen alueen kommunistisen puolueen päällikkö Zhang Qinglin käyttämä stalinistinen retoriikka antaa ounastella huonoa. Muiden maiden ei tule hyväksyä laajoja poliittisia ja ihmisoikeusloukkauksia. Euroopan unionin tulisi täydentää pikimmiten nykytilanteen huomioivaa yhteistyösuunnitelmaa ja Kiinan kanssa käytävää ihmisoikeusvuoropuhelua, jossa olisi mahdollisuus saavuttaa tuloksia.

Nyt pitäisi panostaa etenkin siihen, että tiibetiläiset alueet saadaan avattua toimittajille ja kehitysavuntyöntekijöille, luostareiden piiritykset on saatava loppumaan, ja tiibetiläisten ruoan, veden ja sairaanhoidon saanti varmistettava. Alueelle on myös voitava päästää tunnustettuja ihmisoikeusjärjestöjä ja virallisia tahoja monitoroimaan ihmisoikeustilannetta; seikka, jonka Kiina on kieltänyt lukuisien kansainvälisten tahojen pyynnöstä ja painostuksesta huolimatta. Kiinaa on myös vaadittava vapauttamaan rauhallisissa mielenosoituksissa pidättämiään tiibetiläisiä, kunnioittamaan ilmaisun ja kokoontumisen vapautta, sekä poistamaan uskonnon harjoittamisen rajoitukset.

Dalai Lama on puhunut mediassa "Tiibetin kulttuurisesta kansanmurhasta". Ainoastaan sellainen apu ja ratkaisu, joka tuo tiibetiläisille perusoikeuksia; taloudellista hyvinvointia, sanan- ja uskonnonvapauden ja aitoa kulttuurista autonomiaa on kestävä.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *