Euroopan parlamentti peräänkuuluttaa Afganistania ja Armeniaa puuttumaan tuoreisiin ihmisoikeusloukkauksiin

13.3.2008

MEP Eija-Riitta Korhola on ollut mukana laatimassa ja tukemassa kiireellisiä päätöslauselmia koskien afganistanilaisen Perwiz Kambakhshin pidätystä ja kuolemantuomiota (linkki päätöslauselmaan) sekä Armenian presidentinvaalien jälkeistä poliittista levottomuutta ja ihmisoikeusloukkauksia (linkki päätöslauselmaan). Euroopan parlamentti äänesti molempien päätöslauselmien hyväksymisen puolesta täysistunnossaan Strasbourgissa 13.3.2008.

Afganistanissa 23-vuotias journalismin opiskelija Perwis Kambakhshi tuomittiin 22 tammikuuta 2008 kuolemaan syytettynä jumalanpilkkaa sisältävän artikkelin levittämisestä. Kambakhshi oli vienyt opiskelutovereilleen internetistä löytämänsä artikkelin, joka käsitteli naisten oikeuksia islaminuskossa ja erityisesti sitä, että profeetta Mohammedin opetuksia olisi naisten osalta tulkittu väärin. Kambakhshin tarkoituksena oli herättää keskustelua aiheesta yliopistolla.

Parlamentti haluaa muistuttaa, että Afganistanin perustuslain artikla 34 turvaa selkeästi sananvapauden ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen mukaisesti. Kuitenkin useat ihmisoikeusjärjestöt raportoivat toimittajien joutuvan yhä useammin pelottelun, tappouhkausten ja väkivallan kohteeksi Afganistanissa. Parlamentti ilmaisee päätöslauselmassa myös vastustavansa ehdoitta kuolemanrangaistusta. Kiireellisellä päätöslauselmalla vedotaan Afganistanin islamilaisen tasavallan hallitukseen ja parlamenttiin.

Myös Armeniaa koskeva päätöslauselma käsittelee sananvapautta. Armeniassa helmikuun 19. käydyt presidentinvaalit ovat herättäneet etenkin maan pääkaupungissa paljon levottomuuksia, ja poliisin on raportoitu käyttäneen väkivaltaa tehoiskuissa opposition mielenosoittajia vastaan. Hallituksen julistamalla hätätilalla on myös rajoitettu median toimintaa siten, että ainoastaan hallituslähteistä peräisin olevaa tietoa saa julkaista. Tämän seurauksena mm. seitsemän johtavaa sanomalehteä ovat päättäneet rajoitettujen olojen takia keskeyttää julkaisutoimintansa.

Parlamentti kehottaa Armenian hallitusta kumoamaan julistetun hätätilan ja tekemään tiiviimpää yhteistyötä EU:n kanssa edistääkseen demokratiaa ja oikeusvaltion periaatteita. Parlamentin päätöslauselmalla kehotetaan myös komissiota, EU:n naapuruuspolitiikan toimintasuunnitelman kautta, keskittymään Armeniaan menevän avun yhteydessä etenkin oikeuslaitoksen riippumattomuuteen ja Armenian poliisivoimien ja turvallisuusjoukkojen kouluttamiseen.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *