Korhola vaatii tiibetiläisille perusihmisoikeuksia

26.3.2008

Euroopan parlamentin jäsen Eija-Riitta Korhola on huolissaan Tiibetin ihmisoikeusloukkauksista. "Kiina on YK:n jäsen, ja ratifioinut useita kansainvälisiä sopimuksia. Velvoitteidensa täyttämisen se on silti jättänyt vaillinaiseksi. Vaikka maailman katseet ovat lähenevien olympiakisojen johdosta kääntyneet Kiinaa kohti, sen hallitus käyttää kovia keinoja vaientaakseen politiikkansa arvostelijoita ja tukahduttaakseen rauhanomaisia mielenosoituksia."

"Tiibetiläisen nk. autonomisen alueen kommunistisen puolueen päällikkö Zhang Qinglin käyttämä stalinistinen retoriikka antaa ounastella huonoa", Korhola arveli eilen EU-parlamentin ylimääräisessä täysistunnossa. "Muiden maiden ei tule hyväksyä laajoja poliittisia ja ihmisoikeusloukkauksia. Euroopan unionin tulisi täydentää pikimmiten nykytilanteen huomioivaa yhteistyösuunnitelmaa ja Kiinan kanssa käytävää ihmisoikeusvuoropuhelua, jossa olisi mahdollisuus saavuttaa tuloksia."

Korhola kehotti panostamaan siihen, että tiibetiläiset alueet saadaan avattua toimittajille ja kehitysaputyöntekijöille, luostareiden piiritykset saadaan loppumaan sekä ruoan, veden ja sairaanhoidon saanti varmistetaan. "Alueelle on voitava päästää ihmisoikeusjärjestöjä ja virallisia tahoja monitoroimaan ihmisoikeustilannetta – minkä Kiina on kieltänyt useiden kansainvälisten tahojen pyynnöistä ja painostuksesta huolimatta. Kiinaa on myös vaadittava vapauttamaan rauhallisissa mielenosoituksissa pidättämiään tiibetiläisiä, kunnioittamaan ilmaisun ja kokoontumisen vapautta sekä poistamaan uskonnon harjoittamisen rajoitukset", Korhola vaati.

Korhola muistutti, että Dalai Lama on puhunut mediassa Tiibetin kulttuurisesta kansanmurhasta. "Ainoastaan sellainen ratkaisu on kestävä, joka antaa tiibetiläisille perusoikeuksia: sanan- ja uskonnonvapauden, taloudellista hyvinvointia sekä aitoa kulttuurista autonomiaa".

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *