Napa luo ulapan – Palindromikilpailun vuoden 2006 voittaja Brysseliin

22.5.2007

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, MEP Eija-Riitta Korhola on valinnut kotisivujensa palindromikilpailun vuoden 2006 voittajan. Parhaita poliittisia palindromeja taiteili viime vuonna nimimerkki Anne, joka lunastaa palkintomatkansa helluntaiviikonloppuna.

Korholan valinnan perusteina ovat Annen palindromien huumori, selkeä kieli, tyylikkyys ja tarkkanäköinen ytimekkyys, joka usein yltää aforistiikaksi asti.

Vuoden palindromistin aiheina ovat olleet muiden muassa ilmastonmuutos, seksinostokielto, Kosovon itsenäistymistä koskevat neuvottelut ja potenssilääkemainokset. Anne on paitsi korkeatasoinen myös tuottelias ja ajankohtaisista aiheista ammentava palindromisti.

Nimimerkin takana on 40-vuotias nastolalainen Anne Mikkanen. IT-alalla työskentelevä matemaattisesti suuntautunut perheenäiti harrastaa muutakin kirjoittamista ja pakinoi radiossa. "Nurinperäisyyden järjellisyys on minulle keino rentoutua. Nurinperäisyydet sikiävät jostain sieltä naisen logiikan ja elämänkokemuksen välimaastosta, intohimosta kielellä leikittelyyn ja ongelmien ratkaisuun", hän kertoo ihastuksestaan palindromeihin. Korholaa Anne kiittää palindromifoorumin ylläpitämisestä: "Se on lisännyt uteliaisuuttani politiikkaa kohtaan."

Korholan mukaan palindromiosio on nettipäiväkirjan, Kysy Korholalta -palstan ja kolumnien ohella kotisivujen luetuin. "On arvokasta, että ihmiset saadaan kiinnostumaan yhteiskunnallisista asioista – siihen on monta keinoa, ja kyllä verbaaliakrobatiakin kelpaa sellaiseksi", Korhola toteaa.

Palindromi on sana tai pitempi teksti, jonka voi lukea yhtä hyvin alusta loppuun kuin lopusta alkuun. Korholan kotisivuilla kerätään erityisesti poliittisia palindromeja, joita on kertynyt kotisivuille jo kuutisen tuhatta.

Seuraavassa palindromisikermä, joka vei Annen voittoon:

Napa luo ulapan.
Selitys: Ilmaston lämmetessä napajäätiköitä uhkaa sulaminen.
Korholan kommentti: Murhaava totuus upeassa muodossa.

Anaali tuo juuttuu joutilaana.
Kirjoittajan selitys: Ummetus.
Korholan kommentti: Paha! Lenkki voisi auttaa, paljon nestettä ja kuitupitoinen ruoka. Vältettävä sokeria, vaaleita jauhoja ja viinaa. Sitten vain rypistämään naamaa.

Apatia
– Ne tapa.
– Nokat saksin? En tapa.
– Tapat ne.
– En tapa Tatua! Aition teetin.
– Niin EU-laki säätää.
– Sika, lue niin niteet. Noitia! Auta!
– Tapat ne.
– En tapa.
– Tapat ne.
– Niskastako napaten? Ai!
– Tapa!
Selitys: Kohtaus kanalassa jossain päin Suomea keväällä 2006 sen jälkeen, kun Elli-emännän rakkain kananpoika Tatu on aivastanut.
Lintuinfluenssatarkastaja saapuu paikalle. Elli on kovin vastahakoinen luopumaan munijoistaan mutta sikamainen tarkastaja ei helly. Siinä eivät auta edes asianmukaiset sisätilat. Koko kanala joutuu manalaan.
Korholan kommentti: Tästä menee ihan kananlihalle!

Itse neitoreikä näppärä räppänä – kiero tienesti.
Selitys: Sukupuolisuus on ihmisille annettu lahja. Voihan siitä tehdä kauppaa, jos on kyse kahden vapaan ihmisen keskinäisestä sopimuksesta. Mutta kun sopimukset eivät aina ole kahdenvälisiä eivätkä vapaaehtoisia. Lapset ovat tästä aiheesta riipaisevin esimerkki.
Korholan kommentti: Tällaiseen suorasukaisuuteen saa syyllistyä vain nainen!

Aappo, sä hytisten etsit yhä soppaa.
Selitys: Ennen vaaleja puolueet ehkä muistavat, että Suomessa on yhä kodittomia ja nälkäisiä.
Korholan kommentti: Ja Pelastusarmeija muistaa vaalien välilläkin. (Taas niin taitava palindromi, että vihloo)

Seimisotaa, tosimies!
Selitys: Hedelmöityshoitojen vastustajissa oli paljon keski-ikäisiä miehiä.
Korholan kommentti: Eikä ihme. Sehän tekee miehistä ylimääräistä rompetta.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *