Biopolttoaineet saattavat nostaa ruuan hintaa

15.5.2007

Maltti olisi paikallaan biobuumissa, kuten Tekniikka ja Talous -lehden tuore artikkeli esittää. Lehti lainaa tuoretta tutkimusraporttia, jonka mukaan biopolttoaineiden käytön lisäys voi johtaa vakaviin ympäristövaikutuksiin

Biopolttoaineet saattavat nostaa ruuan hintaa
[Raija Hallikainen 14.5.2007] http://www.tekniikkatalous.fi/doc.ot?f_id=1170777

Sekä EU:n että Ison-Britannian hallituksen pyrkimys lisätä biopolttoaineiden käyttöä on nostattanut varoittavia ääniä. Tavoitteena on saada 10 prosenttia autojen polttoaineesta bioksi vuoteen 2020 mennessä.

Tuore Co-op Insurance Societyn raportti varoittaa, että biopolttoaineiden käytön lisäys voi johtaa vakaviin ympäristövaikutuksiin. Tämä varoitus tuli päivä sen jälkeen, kun YK:n raportti oli varoittanut, että biopolttoaineet ovat tehokkaampia lämmityksessä ja energiaksi käytettynä kuin liikennepolttoaineena.
¨
Biopolttoaineita tarjotaan mahdollisena ratkaisuna ilmastomuutokseen, koska ne vähentävät kasvihuonekaasujen päästöjä.

Maataloustuotteiden käyttö biopolttoaineeksi voi nostaa asiantuntijoiden mukaan ruuan hintaa ja rokottaa ruuan kasvatukseen käytettävän maan pinta-alaa, erityisesti niissä maissa, joissa jo nyt on nälänhätää. Raportin mukaan biopolttoaineiden tuottamiseen tarvitaan noin 9 prosenttia maailman maanviljelysmaasta.

BBC Newsin mukaan muun muassa professori Dieter Helm muistuttaa, että ihmiset kaatavat sademetsiä saadakseen peltotilaa biopolttoaineiden kasvatukseen. Helm on Ison-Britannian hallituksen neuvonantaja.

"Ajatelkaa noiden sademetsien kaatamiseen tarvittavaa energiaa. Miettikää, mitä vahinkoa ilmastolle aiheutuu noiden puiden kaatamisesta. Miettikää noiden peltojen auraamista ja viljelyä."

Helm kehottaa myös miettimään polttoaineen kuljetukseen käytettävää energiaa.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *