Kokoomusmepeiltä täysi tuki verkkovierailumaksujen alentamiselle – ”Tätä saavutusta ei pidä unohtaa, kun seuraavan kerran tekee mieli haukkua EU:ta”

22.5.2007

Euroopan parlamentti hyväksyi tänään täysistunnossaan Strasbourgissa asetusesityksen, joka säätää maksimihintakatot asiakkaiden muissa EU-maissa soittamista ja vastaanottamista puheluista johtuville verkkovierailu- eli ns. roamingmaksuille. Kokoomuksen europarlamenttiryhmä tuki voimakkaasti esitystä, joka johtanee kuluttajien maksamien puheluhintojen merkittävään laskuun. "Verkkovierailumaksupäätös on juuri niitä kansalaisia lähellä olevia konkreettisia asioita, joita EU:n tulisi tehdä enemmän. Kansalaisten luottamus unioniin säilyy vain jos EU tekee niitä päätöksiä, jotka sille aidosti kuuluvat", totesi Kokoomuksen europarlamentaarikko Ville Itälä.

Suurin soitetusta puhelusta perittävä kuluttajahinta (ilman alv:a) voi jatkossa olla enintään 49 senttiä minuutilta ja vastaanotetusta puhelusta perittävä hinta enintään 24 senttiä minuutilta. Tarkoituksena on, että maksimihintakatot laskevat asteittain kolmen seuraavan vuoden aikana. Mikään ei estä operaattoreita tarjoamasta asiakkailleen maksimihintoja alempaa hintaa. Sisämarkkinavaliokunnan varapuheenjohtaja Alexander Stubb riemuitsikin: "Nyt voi puhua ulkomaillakin hymy huulessa. Jälleen hyvä esimerkki siitä, että EU on kuluttajan kaveri."

Asetus astuu voimaan heti, kun se on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä juhannuksen tienoilla. Teleoperaattorit voivat halutessaan tarjota eurohintoja heti, mutta niillä on myös oikeus käyttää kuukauden sopeutumisaika ennen kuin ne alkavat tarjota uusia eurohintoja. Senkin jälkeen operaattoreilla on mahdollisuus soveltaa vielä kuukauden irtisanomisaikaa uuteen hinnoitteluun siirtyville asiakkaille. Halutessaan operaattorit voivat siis lykätä eurohintojen hyödyntämistä kahdella kuukaudella. "Toivon, etteivät ainakaan suomalaiset operaattorit lähtisi tälle linjalle, vaan että ne tarjoaisivat uusia eurohintoja asiakkailleen heti lomakauden alettua. Se on asetuksen henki", painotti Kokoomuksen europarlamenttiryhmän puheenjohtaja Piia-Noora Kauppi.

Päävaliokuntana asiassa toimineen tutkimus- ja teollisuusvaliokunnan Eija-Riitta Korhola puolestaan korosti kilpailun tärkeyttä: "Tätä saavutusta ei pidä unohtaa, kun seuraavan kerran tekee mieli haukkua EU:ta. Kun markkinat eivät osanneet tässä asiassa itse korjata omia virheitään, oli ihan oikein että EU puuttui asiaan. Asetus myös kannustaa hintakilpailuun jatkossakin, joten suunta on oikea."

Ranskasta europarlamenttiin valittu Ari Vatanen alleviivasi EU:n merkitystä kansalaisten liikkuvuuden edistäjänä ja toisaalta myös kilpailun tuomien alempien hintojen merkitystä kuluttajansuojan kannalta: 'Matka Tuupovaarasta Välimeren rannalle voi olla fyysiseltä etäisyydeltään pitkä, mutta arjen haasteet ovat samat. Koko ulkomailla asumiseni ajan olen säilyttänyt suomalaisen numeroni, ja tämä on tullut kalliiksi! Vihdoinkin EU tarttui tähän asiaan ja sana muuttui ääneksi!"

Lisätietoja:

Piia-Noora Kauppi

Ville Itälä

Eija-Riitta Korhola

Alexander Stubb

Ari Vatanen

Antti Timonen, lehdistöneuvonantaja EPP-ED ryhmä

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *