Maaliskuu 2007: Uutta toivoa kohdunkaulan syövän ehkäisyyn

27.2.2007

Viime vuonna Suomessa sai myyntiluvan rokote, jota pidetään merkittävänä kohdunkaulan syövän ehkäisijänä. Rokote suojaa HPV-tyyppien 6, 11, 16 ja 18 aiheuttamia kohdunkaulan syövän esiasteita, pahanlaatuisia kohdunkaulan solumuutoksia, ulkosynnytinsyövän esiasteita ja sukupuolielinten syyliä vastaan.

Suomessa rokotteella on siis myyntilupa, mutta sen pääsy osaksi rokotusohjelmaa on vielä epävarma. Samaan aikaan muualla Euroopassa on edetty nopeammin. Esimerkiksi Itävallassa kohdunkaulan syöpärokote on ollut osa kansallista rokotusohjelmaa tämän vuoden alusta. Rokotetta suositellaan kaikille 9–15-vuotiaille tytöille ja pojille kuten myös naisille, mielellään ennen seksuaalisen kanssakäymisen aloittamista.

Saksan suurin valtiollinen terveysvakuutusrahasto (Allgemeine Ortskrankenkasse OAK), joka kattaa yli 25 miljoonaa ihmistä on ilmoittanut aloittavansa välittömästi kohdunkaulan syöpärokotteen korvaamisen täysin 9–17-vuotiaille tytöille. Kaksi muuta valtiollista terveysvakuutusrahastoa (Techniker Krankenkasse TK, Deutsche Angestellten Krankenkasse DAK) ilmoitti kohdunkaulan syöpärokotteen välittömästä ja täydestä korvauksesta 11–18-vuotialle tytöille. Yhdessä nämä kolme valtiollista terveysvakuutusrahastoa kattavat lähes puolet Saksan väestöstä.

Ranskan terveysviranomaiset tekevät päätöksen rokotussuosituksista joulukuussa 2006 ja kohdunkaulan syöpärokotteen korvaamisesta vuoden 2007 ensimmäisellä kolmanneksella. Loka-marraskuussa 2006 kolme suurta yksityistä terveysvakuutusrahastoa (AXA, AGF, MAAF) ilmoittivat kohdunkaulan syöpärokotteen välittömästä osittaisesta korvauksesta.

Kohdunkaulan syövän rokotteen osalta päätökset on tehty tavanomaista nopeampaan tahtiin, lupamenettely kesti normaalin puolentoista vuoden sijaan vain noin 9 kuukautta. Samoin päätökset rokotteen lisäämisestä kansallisiin rokoteohjelmiin on tehty nopeasti.

Mikä on kohdunkaulan syöpä?

Kohdunkaulan syövän esiintyminen laski dramaattisesti 1960-luvun jälkeen, kun papa-kokeet yleistyivät. Seulonnoista huolimatta kohdunkaulan syöpä on yhä toiseksi yleisin 15–44-vuotiaiden naisten syöpäkuolemien aiheuttaja Euroopassa heti rintasyövän jälkeen. Vuosittain reilulla 33 000 naisella löydetään kohdunkaulan syöpä ja tautiin menehtyy vuosittain Euroopassa 15 000 naista. Tämän lisäksi sadoillatuhansilla naisilla löydetään kohdunkaulan, emättimen tai ulkosynnyttimien syövän esiasteita. Suomessa tautitapauksia on vuosittain noin 160 ja menehtyneitä 60 naista.

Kohdunkaulan syövän aiheuttaa ihmisen papilloomavirus (HPV). Eli toisin kuin monien muiden syöpien kohdalla, kohdunkaulan syöpä ei johdu perinnöllisistä tekijöistä. Yhteys tämän viruksen ja kohdunkaulan syövän välillä on voimakkaampi kuin esimerkiksi tupakoinnin ja keuhkosyövän välillä. Arvoilta 70 % seksuaalisesti aktiivisista ihmisistä altistuu ihmisen papilloomavirukselle elämänsä aikana. Useimmiten altistuminen tapahtuu teini-iässä tai varhaisaikuisuudessa.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *