Onko se pätevä

3.1.2007

Eräs energia-alan asiantuntija vinkkasi minulle, että lukisin Katja Boxbergin kolumnin "Onko se pätevä" tämän päivän Kauppalehdestä. Hän piti juttua valitettavan oikeaan osuvana kuvauksena sukupuoli- ja ulkonäköilmiöstä, joka liittyy etenkin vanhempiin suomalaisiin ikäpolviin.

Ikävä kyllä Katja on oikeassa, mies jatkoi: "Erityisesti vanhemman polven äijät (Katjan kielellä dinosaurukset) tekevät – useimmiten vääriä – johtopäätöksiä naisen ulkonäön perusteella."

Mies paljasti, että minunkin olemukseni on aiheuttanut sellaisia tilanteita, että häneltä on tultu varmistelemaan pätevyyttäni tyyliin "eikös Eija-Riitta ole ihan pätevä". Hän on vakuuttanut, että olen avainmeppi ilmasto- ja energiapolitiikassa, mutta samalla ihmetellyt eikö se jo ole tullut selväksi.

Mutta näin vain on, että suomalaisessa kulttuurissa osaava ja vakavasti otettava nainen on perinteisesti laittamaton ja tympeä ruustinna. Euroopassa se ei ainakaan päde, ja olisi jo aika päästä näistä käsityksistä irti ja maailmankansalaistua. Nainen, joka kulkee tyynyn jälki hiuksissaan koko päivän, saattaa antaa suomalaisessa politiikassa osaajan kuvan mutta Euroopassa sellainen on homssu.

"Kohta eläkkeelle menevä sukupolvi, joka on toistaiseksi vallankahvassa, on vielä näissä asioissa vanhakantainen", mies totesi. Minä huokasin mielessäni: paljonko se lohduttaa, kohtahan minäkin menen eläkkeelle, ei siihen ole kuin kolmetoista vuotta.

Sukupuoliroolit ovat työelämässä monella tavoin kiinnostavia. Boxberg kysyy aivan oikein, kysyttäisiinkö miehen kohdalla hänen pätevyyttään. Toisaalta naiset ovat joskus provosoituneet tästä asetelmasta defenssiin asti: tasa-arvoasioissa valveutunut pomomies valitti taannoin sitä, että hänen naisalaisensa käyttävät häntä vastaan sukupuoliargumentteja tilanteessa, jossa hän on puhunut ko. naisten substanssiosaamisen parantamisen tarpeesta. Näiden naisten defenssimekanismi estää heitä ottamasta vastaan työtaitoihinsa liittyvää asiallista kritiikkiä. Se käännetään "epäreiluksi heikomman sukupuolen syrjimiseksi työelämässä".

Vaikeeta hommoo.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *