Komissio vastasi Korholalle Kiinan työleirien olosuhteista

12.6.2006

KIRJALLINEN KYSYMYS E-1923/06
esittäjä(t): Eija-Riitta Korhola (PPE-DE)
komissiolle

Aihe: Työleirit Kiinassa

Kiinassa on alkuvuodesta 2006 paljastunut tietoja lukuisista salaisista keskitysleireistä, joissa Falun Gongia harjoittavia henkilöitä tapetaan heidän sisäelintensä vuoksi. Yksi esimerkki on Sujiatunin alueella sijainnut leiri, joka oli suorassa yhteydessä alueen sairaalaan. Vaikka Kiinan hallitus on kieltänyt Sujiatunin olemassaolon, kertovat lukuisat todistajat päinvastaista.

Sairaaloissa työskennelleet ovat kertoneet jopa 6000 Falung Gongin harjoittajan päätyneen sisäelinleikkauksiin ja vähintään kolmen neljäsosan näistä kuolleen leikkausten vuoksi. Elinsiirtojen onnistumisen maksimoimiseksi on osa leikkauksista tehty narkoosissa. Tämän jälkeen elimet on kaupattu ympäri maailman. Falun Gongin harjoittajista on tullut kauppatavaraa. Kiinan politiikkana on ollut ajaa Falun Gong mahdollisimman ahtaalle, ja valtaa pitävä Kiinan kommunistinen puolue lukee heidät luokkavihollisiksi.

Kiinan hallitus on kansainvälisen huomion jälkeen avannut Sujiatunin leirin ovet. Se ei kuitenkaan ole ainoa työleiri, jonne Falun Gongin edustajia on koottu. Tiedot elinkaupasta ja pakkoleikkauksista ovat niin vakavia, että myös muiden kuin Sujiatunin leirin olosuhteet on tutkittava. Kiinassa käytävään elinkauppaan on kansainvälinen yhteisö kiinnittänyt viime aikoina muutenkin huomiota. Onko komissio tietoinen Falun Gongin jäsenten viemisistä työleireille ja käytävästä elinkaupasta? Miten komissio aikoo puuttua leirien olosuhteisiin ja varmistua siitä, että niiden toiminnan tutkiminen tehdään puolueettomasti?

E-1923/06FI
Benita Ferrero-Waldnerin komission puolesta
antama vastaus
(13.6.2006)

Komissio on tietoinen väitteistä, joiden mukaan Sujiatunin leirin kuolemaantuomittujen elimillä käydään kauppaa. Komissiolla ei toistaiseksi ole konkreettisia todisteita, ja se aikoo tutkia asiaa edelleen. Jos väitteet vahvistetaan, komissio ottaa ensitilassa asian esille vastaavien Kiinan viranomaisten kanssa sopivimmalla mahdollisella tavalla, ensisijaisesti EU:n ja Kiinan kahdenvälisen ihmisoikeusvuoropuhelun puitteissa. Tällä välin komissio seuraa tiiviisti Kiinan terveysministeriön 27. maaliskuuta julkaiseman ja 1. heinäkuuta 2006 voimaan tulevan ohjelman 'Temporary Provisions on Human Organ Transplant Clinical Practice Management’ toteuttamista

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *