Sergei Lavrov

17.5.2006

thumb___pic000685

Sergei Lavrov kuuntelee salista poistuessaan Camiel Eurlingsia

Täysistuntoviikko on ollut värikäs, sillä korkean tason poliittisia vierailuja on riittänyt joka päivälle. Maanantaina Bolivian presidentti Evo Morales vieraili parlamentissa ja sai aikaan pienimuotoisen protestinkin joidenkin piirissä, sillä tämän ensimmäisen alkuperäiskansaa edustavan Bolivian presidentin taannoinen öljy- ja maakaasusektorin kansallistaminen on herättänyt närää. Morales puolusti kansallistamistoimiaan sanomalla niiden olevan ratkaisevat terveydenhuollon ja koulutuksen ongelmien poistamiseksi.

Tiistaina irti pääsi palestiinalaishallinnon presidentti Mahmoud Abbas, joka vetosi parlamenttiin avustushanojen avaamiseksi, jotta maa ei ”vajoaisi syvyyteen”. Abbas korosti dialogin merkitystä ja syytteli siinä sivussa dialogiosapuolta Israelia.

Keskiviikkona oli Kreikan presidentti Karolos Papouliasin vuoro irrotella täysistunnossa. Hän kaipasi politiikkaan filosofisempaa otetta ja syvempiä arvoja.

Tänään Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov oli Ulkoasianvaliokunnan vieraana kokouksessa, joka pidettiin suljetuin ovin. Saimme mahdollisuuden esittää kysymyksiä, mutta kuten helposti aina käy, aika loppui ahneuteen. Ne pari kolme ensimmäistä meppiä, joiden viittauskäsi oli laukaisuherkin ja saivat puolentoista minuutin hetken kysyä kysymyksiä, täräyttivät niitä niin useita, että meille muille ei jäänyt mitään. Lavrov vastaili omaan tahtiinsa, ja sitten olikin mentävä äänestyksiin. Tylsä esitys, sillä Lavrov puhui aluksi niin pitkään, että hän vältti näin kätevästi sen, että haastava osuus, kysymykset, olisi tullut pitkäksi.

Tässä muutamia Lavrov-sitaatteja, joita ehdin kirjata ylös. Tulkinnan jätän lukijalle, mutta pyydän kiinnittämään huomion Lavrovin nuivaan NATO-kommenttiin:

Lavrov Hamasista:
””Mahmoud Abbas itse pyysi että tammikuun vaaleja lykättäisiin, koska arveli että Hamas oli liian suosittu. Yksi kvartetin jäsen (ette te, emme me) sanoi, että ne pitää järjestää tammikuussa, ja sitten Hamas äänestettiin valtaan. Hamas halusi kokoomushallituksen Fatahin kanssa mutta Fatah kieltäytyi ja tämä vaikuttaa nyt tuhansien ihmisten elämään. Minusta oli väärin, että Palestiinan apua aletaan jarruttaa.
Samaan aikaan epäluulot ovat ihan oikeutettuja. Hamasilla on turvallisuusjoukot jotka ovat suorittaneet operaatioita Israelia vastaan. Meidän täytyy saada aikaan järjestelmä, jossa apu ei päädy väkivaltaa käyttäville tahoille. Me emme ole julistaneet terroristijärjestöksi toisin kuin EU tai USA. Ei Norjakaan muuten.””

Lavrov ihmisoikeuksista:
””On olemassa yleinen ihmisoikeuskehitys eikä Venäjä voi jäädä sen ulkopuolelle. Mutta ei voida pakottaa samanlaiseen ihmisoikeusmuottiin kaikkialla, on erilaisia järjestelmiä, kuten on vaalijärjestelmiäkin. Ihmisoikeusjulistuksen tulisi olla ohjenuorana. Samojen kriteerien käyttäminen ei ole aina oikeutettua. Kaikilla on omat norminsa eikä pakottaa voi mihinkään. Olin iloinen että Venäjä sai eniten ääniä YK:n ihmisoikeuksien neuvostossa.””

Lavrov Tsetheniasta:
”Me etenemme, rakennamme kaupunkeja. Jälleenrakennusvauhti on aivan uskomaton, teitä, kouluja, sähköjakeluverkkoja…”

Kun joku valiokunnan jäsenistä oli ääneen protestoinut Lavrovin puheita:
””Voinhan minä sanoa: kyllä, me olemme pahoja, ja sitten voimme lähteä täältä mutta minun on tarkoitus vastata teidän omiin kysymyksiinne.””

Lavrov Natosta:
””Paransiko uusien jäsenten mukaantulo vanhojen jäsenmaiden turvallisuutta? NATO-laajeneminen on puhtaasti tarpeeton prosessi. Sen tarkoitus on heikentää Venäjää.
Jokainen valtio voi valita omat kumppaninsa, meidän kantamme on hyvin tunnettu, ja tuleva laajentuminen on selkeä geopoliittinen muutos kumppanuudessa.””

Summa summarum: Luulen, että enemmistö kuulijoista jakoi saman tunteen: kyseessä on hyvin osaava, terävä ja kouliutunut mies, mutta juuri niin arrogantti kuin osattiin pelätä. Arroganssi kasvaa Venäjän politiikassa, ja se lyhyt aika, jolloin käännettiin toinenkin poski, on peruuttamattomasti ohi. Demokratia ei lisääntyne, voimantunne sitäkin enemmän.

thumb___pic000686

Ulkoasiainvaliokunta kokoontui kuuntelemaan Venäjän ulkoministeriä suljetuin ovin.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *