Komissio vastasi Korholan kysymykseen koskien sahrawilasten tilannetta

21.5.2006

Aihe: Länsi-Saharan sahrawilasten tilanne

YK:n ihmisoikeustoimikunnan vuotuisissa istunnoissa on viime vuosina käsitelty toistuvasti kysymystä, joka koskee Algeriassa Polisario-liikkeen suojeluksessa elävien sahrawien lasten lähettämistä Kuubaan. Arvioiden mukaan Kuubassa on tällä hetkellä jopa 3 000 sahrawilasta, ja muutama sata lasta lähetetään sinne joka vuosi.

Jotkut Kuubassa lapsuutensa viettäneet sahrawit ovat kertoneet, että lapset lähetetään Kuubaan vastoin heidän perheidensä tahtoa keinona pakottaa vanhemmat pysymään Polisarion Tindoufin leireissä Algeriassa. Lapsilta on näin riistetty heidän perusoikeutensa päättää omasta tulevaisuudestaan. Esimerkkinä voidaan mainita alueen pääkaupungissa Es Esmarassa asuva henkilö, joka vietiin Tindoufista 8-vuotiaana ilman hänen vanhempiensa suostumusta, ja hänet lähetettiin sotilaskouluun Kuubaan, jossa hän vietti seuraavat 16 vuotta. Koko tänä aikana hänelle ei sallittu minkäänlaista yhteyttä hänen vanhempiinsa, hän ei saanut harjoittaa islamilaista uskontoaan ja hänen siteensä hänen Saharassa elävään kansaansa ja sen perinteisiin katkaistiin. Luonnollisesti hän pitää Kuuban-kokemustaan hänen lapselle kuuluvien perusoikeuksiensa ja hänen uskonnonvapautensa loukkauksena, mikä on täysin YK:n julistusten vastaista.

On myös väitetty, että Polisario rajoittaa Tindoufin leireissään ilmaisunvapautta, oikeutta kokoontua rauhanomaisesti ja muodostaa yhdistyksiä ja jopa liikkumisvapautta.

Onko komissio pyytänyt Algerian ja Kuuban viranomaisilta tietoja sahrawilasten kohtelusta, ja mitä toimia komissio aikoo toteuttaa näiden lasten etujen suojelemiseksi?

P-1806/06FI
Benita Ferrero-Waldnerin komission puolesta
antama vastaus
(22.5.2006)

Komissio on tietoinen, että suuri määrä sahrawilapsia kasvatetaan Kuubassa ja muissakin maissa. Komissiolla ei kuitenkaan ole tietoa niistä olosuhteista, joissa nämä ihmisten siirtymiset tapahtuvat. Alueiden valtuuskuntia on pyydetty tutkimaan asiaa, ja komissio saa heiltä aikanaan tietoa.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *