Parishin raportti viljelykasvien suosimisesta non-food tarkoituksiin

22.3.2006

Arvoisa puhemies,

kannatan suuresti bioenergian kehittämistä maksimiinsa, mutta kun puhutaan non-food viljelyn edistämisestä energiaomavaraisuuteen vedoten, on pakko todeta että mitä biopolttonesteisiin tulee, kustannustehokkaita ne eivät suinkaan ole. Toisekseen EU ei pysty tuottamaan tarpeeksi biopolttoaineita, jotta se vastaisi edes biopolttoainedirektiivissä asetettuja tavoitteita. Mielestäni olisi tärkeää puhua asioista oikeilla nimillä, jotta ei käy niin että maatalouspääosasto johtaa huomaamattamme EU:n energiapolitiikkaa.

Kysehän on maatalouden tukemisesta, ei hiilidoksiditehokkuudesta tai energiaomavaraisuudesta niin kauan kuin biopolttonesteiden kustannukset ylittävät selvästi niiden perinteisten polttoaineiden kustannukset, joita niiden odotetaan korvaavan. Tai kun niiden valmistukseen kuluu fossiilista energiaa enemmän kuin niistä saadaan. Näin on laita etenkin pohjoismaisen peltopohjaisen energian kohdalla.

Tämän seurauksena biopolttoaineiden käytön lisääminen nostaa sekä EU:n energiakustannuksia että ruoan hintaa. Se ei voi olla vaikuttamatta Euroopan kilpailukykyyn.

Biopolttonesteiden kohdalla peräänkuulutan rehellistä elinkaarianalyysiä, jonka tekee riippumaton ja puolueeton taho.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *