Itämeren ystävänpäivä ynnä Stasi-lista

13.2.2006

Nyt se suuri päivä koitti. Olin poissa tiistain äänestyksestäkin voidakseni osallistua eduskunnassa pidettävään ns. Bireme-seminaariin, jonka järjestäjinä olivat mm. Suomen Akatemia ja kolme ministeriötä. BIREME tarkoittaa Itämeri-tutkimusohjelmaa, joka on laaja 24 hankkeen kokonaisuus. Tavoitteena on antaa kattava katsaus Itämeren muutoksesta ja nykytilasta. Tämän päivän seminaari oli huippukiinnostava katsaus siitä, kuinka Itämeren käy. Itsekin sain kunnian pitää aiheesta kommenttipuheenvuoron. Seminaari oli kerrassaan innostava ja hyvin toteutettu.

Strasbourgiin oli tietenkin kiire mennä heti seminaarin jälkeen, meillähän on käsillä palveludirektiivi ja kaikki! Siitä tulikin mieleeni, että kuuntelin aamulla Alex Stubbin ja Esko Seppäsen keskustelua aiheesta radiossa. Alex oli ainakin keskustelijana kohtaavampi. Sitä ennen radiossa haastateltiin Suvi-Anne Siimestä, joka oli moittinut nettipäiväkirjassaan eduskuntaryhmäänsä. Minusta alkoi tuntua, että Siimes pohjustaa loikkausta demareihin – tietynlaisessa umpikujassahan hän omassa puolueessaan on, ja nyt se vain kärjistyy. Sitten onkin jännä nähdä, kumpi demareiden seuraava presidenttiehdokas oikein on. Pidin Erkki Liikasta itsestäänselvyytenä, mutta mistä sen tietää? Ja jos demareilla on Liikanen, kepulla Rehn, jotta EU-osaaminen ei keskittyisi liikaa yhdelle puolueelle.

Jos vielä lisää haja-ajattelen nyt samaan laskuun, en voi olla ihmettelemättä Paavo Lipposen tiukkaa linjaa Stasi-listojen avaamisessa. (Verkkouutisissa on siitä tänään kelpo lukijakolumni.) Yhdyn entistä vankemmin tähän kuoroon, joka vaatii Stasi-listojen avaamista. Emmekö me demokratian nimissä saisi itse päättää, Lipposta siteeratakseni, mikä on limaista ja kuka on nilkki. Puhumattakaan ihmisoikeuksista: täällä Euroopassa me vaadimme menneisyyden käsittelyä, kun väkivalta on ollut kyseessä – tämä oli henkisen väkivallan aikaa ja ansaitsisi tilinteon. Alpo Rusi leimattiin sillä lailla, ettei pahempaa enää voi tapahtua. Jo siksikin tämän listan julkistaminen olisi oikein ja puhdistaisi ilmaa.

Näine ajatuksineni pääsin illansuussa Strasbourgiin. Edessä on vielä kova ja kiihkeä viikko, mielenosoittajia riittää jälleen. Nyt syynä on palveludirektiivi.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *