Valtava ilo, haikea suru

28.1.2006
Äänestyspäivä oli lempeä ja kaunis
Äänestyspäivä oli lempeä ja kaunis

Nyt on myöhäinen ilta, tulos saatu, ja siihen on tyytyminen. Käytetyt keinot ovat harmittaneet, mutta senkin yli on päästävä. Luottamuspääoma on hankittava takaisin puolin ja toisin, sillä politiikka vaatii yhteistyökykyä.

Kokemus on ollut silmiä avaava ja opettava. Kun katsoo tulosta, on pakko olla innoissaan. Olemme silti voittajia. Saavutimme enemmän kuin liikkeelle lähtiessä uskallettiin uneksia (paitsi minä).

Minä olen tänään ylpeä ja iloinen Sauli Niinistön ja Kokoomuksen puolesta upeasta vaalituloksesta. Olen myös surullinen siitä, ettei kansa saanut niin loistavaa päämiestä. Mutta se suru on myönnettävä ja käsiteltävä, ja keskityttävä valoisiin puoliin.

Tämä on voitto, koska olemme kokeneet aitoa iloa ja innostusta. Koskaan Kokoomus ei ole näyttänyt tältä, iloisten ihmisten joukolta, joita vetää liikkeelle valtava into ja halu muutokseen.

Kun aikoinaan liityin Kokoomukseen, perustelin valintaani sillä, ettei se ole tunkkainen koneistopuolue. Myönsin että yksilöiden yhteenliittymässä on heikkoutensakin mutta minua viehätti se henkinen vapaus ja ajattelun liikkumavara, joka kokoomuslaisuuteen liittyy. Nyt tuo vapaus on näyttänyt parhaat puolensa. Me kykenemme yhteistyöhön, jota leimaa luovuus ja ilo. Siitä voimme olla nöyrän ylpeitä.

Olemme voittajia, koska olemme löytäneet keskusta-oikeistolaisella kentällä uuden yhteistyön alun. Se ei jää tähän vaan avaa uusia mahdollisuuksia. Vielä kun löytäisimme sille yhteistyölle hyvän nimen. Minun laillani moni vierastaa porvari-sanaa – en mahda sille mitään, että siihen sanaan liittyy mielikuvissani liikaa krääsää ja valmiita asenteita, olohuoneen sisustusta myöten.

Olemme voittajia, koska meillä riitti positiivista sanottavaa omasta ehdokkaastamme ja pelotteluun ei tarvinnut alentua.

Olemme voittajia, koska meillä on sanottavaa vaalien jälkeenkin. Tämä kampanja on ollut demytologisoinnin, myyteistä riisumisen aika. On jo aikakin: puhdas ympäristö ei ole yhden suunnan yksinoikeus, ei myöskään hyvinvointi, rauha tai globaali oikeudenmukaisuus.

Se viesti meni perille.

Nyt on aika onnitella nöyrästi toista voittajaa, Tasavallan Presidenttiä ja hänen tukijoukkojaan. Vaalien alla heitetyt kivet on kerättävä ja lyödyt haavat hoidettava, jotta rakas isänmaamme ei kärsi. Ja lopuksi:

”Hengelläs siunaa päämies maamme ja esivaltaa johdata. Suo vallankäyttöön viisautta ja vastuun mieltä, rakkautta.” Virsi 579:1

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *