Niinistö vakuuttanut osaamisellaan, ei asemallaan Mielipide

22.1.2006

Tarja Halosen presidentinvaalikampanjassa koetetaan mainonnalla kohottaa esiin Halosen ulkopoliittista profiilia. Se herättää kysymään, miten heikko tuon osaamisen pitää olla, jos istuvan presidentin kohdalla sitä täytyy mainosten avulla todistella.

Halosen kilpailijan Sauli Niinistön meriitit kansainvälisen toiminnan ja suhteiden alalla puolestaan kelpaavat milloin tahansa vertailuun. Niinistö käytti Suomen ääntä EU:n ministerineuvostossa kahdeksan vuoden ajan. Tuona aikana hän myös johti talousministerien neuvostoa ja euroalueen ecofin-ryhmää. Suomen ja koko Euroopan unionin puhevaltaa hän on käyttänyt useissa kansainvälisissä talousjärjestöissä WTO:sta maailmanpankkiin, joissa tehdään kansainvälisen järjestelmän kannalta ylivoimaisesti merkittävimpiä päätöksiä, ei pelkästään juhlallisia julistuksia.

Tärkeimpänä Niinistön näyttönä pidän kuitenkin sitä, että hän saavutti monen puoluejohtajan ja pääministeri luottamuksen noustessaan 90-luvun lopulla EDU:n, Euroopan Demokraattisen unionin puheenjohtajaksi. Sitä luottamista hän ei saanut virkansa puolesta vaan omalla vakuuttavuudellaan. EDU on yli kolmenkymmenen eurooppalaisen puolueen yhteistyöjärjestö. Tuona aikana hän oli pääarkkitehti toteuttaessaan neuvottelukykyä vaativaa EDU:n ja Euroopan kansanpuolueen yhdistymistä Euroopan suurimmaksi puolueeksi. Niinistö onnistui tehtävässä, ja EPP on tänä päivänä Euroopan ylivoimaisesti suurin ja vaikutusvaltaisin puolue, jolla on myös tänä päivänä suurin ryhmä Euroopan parlamentissa.

Sauli Niinistö on valittu arvostuksen osoituksena työstään Euroopan kansanpuolueen kunniapuheenjohtajaksi. EPP:n jäsenenä on 68 puoluetta 35 maasta. Vaikuttajiin kuuluu myös 18 valtionpäämiestä ja 9 komissaaria. Niinistöllä on kutsu milloin vain käydä pöytään kun EPP:n pääministerit ja puoluejohtajat linjaavat kantoja ennen EU:n huippukokouksia tai tapaavat muissa merkeissä.

Sauli Niinistön luottamukselliset ja henkilökohtaiset kontaktit ovat yhteyksiä, jotka ylittävät muodolliset viranhoitoon liittyvät tuttavuudet. Niinistön tuttavapiiriin läheisellä tasolla kuuluvat mm. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Wolfgang Schussel, Saksan liittokansleri Angela Merkel, komission puheenjohtaja Barroso, Ranskan presidentti Chirac ja lukemattomia muita.

Niinistön nykyinen työ yleishyödyllisessä ja voittoa tavoittelemattomassa Euroopan investointipankissa on enemmän kansainvälistä politiikkaa kuin pankkitoimintaa. Investointipankin tehtävä on toteuttaa EU:n poliittisia linjauksia rahoittaen tärkeitä eurooppalaisia ja kansainvälisiä kehityshankkeita. Siksi pankkiiriksi nimittely on huonosti tehtävän luonnetta kuvaavaa.

Olisi Suomen etu, jos nämä läheiset kontaktit saisi valjastettua presidentin tehtävien kautta koko Suomen käyttöön. Tarja Halosen mainoksissa kysytään: Kenellä on toimivat kansainväliset suhteet, kenen Suomessa on turvallista ja kenellä on enemmän suomalaista sisua? Vastaus löytyy taholta, joka yllättää mainoksen laatijat.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *