Status quo voitetaan selvällä viestillä Eija-Riitta Korholan puhe puoluekokouksessa

11.11.2005

Hyvät puoluekokousedustajat,

Kannatan Sauli Niinistön asettamista Kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi. Mitä enemmän häntä kuuntelen, sitä vakuuttuneempi olen siitä, että Kokoomuksella on lähihistoriansa parhaat mahdollisuudet haastaa suomalainen poliittinen ilmapiiri selkeällä sanomalla ja saada se läpi. Status quolla, vallitsevalla asetelmalla, on taipumus voittaa silloin, kun selkeä viesti puuttuu. Mutta jos selvä viesti on, silloin se on voitettavissa. Nyt on suuri demytologisoinnin, myyteistä riisumisen aika. Sauli on siinä hyvä, hän osaa puhkoa myyttejä ja ottaa ilmat pois kliseistä: huoli ympäristöstä ei ole yhden suunnan yksinoikeus, ei myöskään hyvinvoinnista, rauhasta tai globaalista oikeudenmukaisuudesta.

Kannatan Sauli Niinistöä, ja teen sen naisena, kolmen nuoren äitinä ja europoliitikkona.

Kannatan naisena siksi, että hän ajaa sukupuolten tasa-arvoa niin työelämässä kuin sen ulkopuolellakin. Viime vaaleissa tasa-arvoa käytettiin yksinkertaistavana vedenjakajana ehdokkaiden välillä, mikä oli älyllisesti epärehellistä. Voi perustellusti arvioida, että ay-liike ja vasemmisto eivät ole puheistaan huolimatta tämän asian itseoikeutettuja asian edistäjiä. Tasa-arvo-ongelmat ovat olleet tiedossa jo vuosikymmeniä. Ammattijärjestöt olisivat halutessaan yhä kykeneviä laittamaan yhteiskunnan polvilleen tässä suhteessa, mutta yksinkertaisetkaan samapalkkaisuuskysymykset eivät ole tulleet tyydyttävällä tavalla esille.

Kannatan äitinä siksi, että isyyden haasteet täysimääräisenä kokenut ehdokkaani puhuu uskottavasti vastuustamme läheisistämme, ja yhteiskunnasta joka tukee niitä rakenteita, joissa välittämistä tapahtuu. Muuttuvassa maailmassa yhä keskeisemmäksi kysymykseksi tulee, onko ihminen ja ihmisen tarpeet politiikanteon lähtökohta. Tässä on minun syyni siihen, miksi olen valinnut poliittisen kotini tältä suunnalta. Ihmiskuva liittyy myös kansalliseen selviytymiseen. Globalisoituvassa maailmassa suomalaisten haaste on löytää se strategia ja ne työt, joita Kiina-ilmiö ei huuhdo pois. Meidän mahdollisuutemme on luovassa ja innovoivassa työssä. Mutta tasapäistämispolitiikalla ei luoda innovaatioita, rohkaisemalla luodaan. Nuoret ovat resurssimme, ja samalla se on joukko, jota usein laiminlyödään. Tiedonjako ei enää riitä, vahva minäkuva on oppimisen ja informaation käsittelyn kannalta olennainen. Kysymys niin vanhemmille, koululaitokselle kuin työelämällekin on, miten voimme tukea ihmisen uskoa itseensä. Muussa ilmapiirissä ei synny enempää innovaatioita kuin välittämistäkään.

Välittämisen yhteiskunta on vastaisku kyyniselle yksinpärjääjien yhteiskunnalle. Samalla se on turvaverkko itse kullekin. Koska jokainen meistä päätyy heikoksi ennemmin tai myöhemmin, olisikin hulluutta luoda yhteiskuntaa, joka kampittaa lopuksi.

Kannatan europoliitikkona siksi, että ehdokkaani puhuu asiaa myös Suomen ulkopuolella ja herättää luottamusta ja arvostusta – sen olen usein huomannut. Toisekseen hänen viestinsä vastakkainasettelun turhuudesta on juuri sitä, mitä europolitiikka havainnollistaa päivittäin. Poliittisessa toimintakehyksessä on tapahtunut EU-jäsenyyden ja globalisaation myötä pysyvä muutos, joka tekee vastakkainasettelusta suorastaan vahingollista. Omassa työssäni tämä on aivan ilmeistä. Suomalaista näkökulmaa esille tuomalla poliittiset linjaerot liukenevat yhteisen edun nimissä. Itsekin koen mitä suurimmassa määrin olevani suomalaisen duunarin asialla, kun puolustan eurolainsäädännössä suomalaista näkökulmaa ja tuon esiin olosuhteidemme asettamia haasteita: se merkitsee kilpailukyvyn ja työpaikkojen puolustamista.

Nykyisillä valtaoikeuksilla toimiva presidentti joutuu ottamaan itsenäisen asenteen. Se ei saa tapahtua yhteistyökyvyn kustannuksella vaan arvovaltaa kasvattamalla. Tällainen presidentti ei saa olla vain yhteensopiva ratas vanhaan koneistoon, vaan uutta luova osa koko yhteiskunnalle ja, jos ja kun mahdollista, yli rajojenkin.

Kun ehdokkaamme vastasi maaliskuun lopussa myöntävästi Kokoomuksen pyyntöön, kiinnostavaa oli huomata se, että varsinainen uutinen ylitti tehossaan monin verroin ennakkospekulaatiot. Vaikka etukäteen ajateltiin, että nämä vaalit on ratkaistu samana päivänä, kun istuva presidentti ilmoittaa jatkohalunsa, Niinistön ilmoitus sähköisti tilanteen: nämä vaalit eivät olekaan käyty

Niinistö siis voitti lehdistötilaisuudessa oman ennakoidun painoarvonsa. Sen hän teki myös lokakuun kampanja-avauksessa. Se on karismaattisen poliitikon merkki.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *