6.10.2005
Päivä Ankarassa on loppusuoralla. Tunnin päästä alkaa suurlähestystön tarjoama illallinen. Kerron vaikutelmista lisää, kunhan niitä sulattelen. Joka tapauksessa erittäin posiitivinen vastaanotto ja kokemus. Ja yleiskommenttina voi sanoa Olli Rehnin tehneen vaikuttavaa työtä. Emme nähneet häntä, mutta keskustelukumppanimme sanoivat tuon tuostakin komissaari Rehnin juuri ottaneen tämän asian esille tai painottaneen tuota.
Nyt aloitetaan kuvilla. Ja kuten aina, kommunikaattori ja elämisen tärinä määrittävät laadun rajat.
Aamun ensimmäinen tapaaminen oli Britannian lähetystön kakkosmiehen Michael Robertsin kanssa: ”Tämä vierailu olisi luonteeltaan aivan toinen, jos maanantai olisi mennyt toisin. Uskokaa, Turkki ei todellakaan nauttinut neuvotteluista, se on vieläkin haavoilla.”
Pääministerin avustaja haki meidät tila-autolla, jossa oli mehevät valkoiset nahkapenkit.
EU-asioiden apulaispääsihteeri Ahmet Acet Turkin ulkoministeriöstä kertoi jäsenyysneuvottelujen herkistä kysymyksistä. Acet, diplomaattiperheen vesa, on muuten syntynyt Helsingissä.
Kuva tiukkuu uskonnollista valtaa apulaisprofessori Fikret Karamanin muodossa. Tästä uskontovirastosta lähtevät saarnat, joita saarnataan perjantaisin Turkin kymmenissä tuhansissa moskeijoissa.
No mutta kukas se siinä on? Mustafa Kemal Ataturk luuraa joka rakennuksen seinässä.
Sama mies reliefinä.
Sitten Turkin parlamenttiin jossa tapasimme EU-asioiden valiokunnan puheenjohtajan Yasar Yakisin.
…ja tietenkin Mustafa Kemal Ataturkin.
Mustafa myhäilee myös fyrkassa
Seurueemme jäsenet britti Tim Dean, eläkkeellä oleva BBC:n toimittaja ja ruotsalainen professori Tove Skanberg, sikäläisen KD:n kansanedustaja matkalla seuraavaan kokoukseen.
Center for Eurasian Strategic Studies otti meidät ystävällisesti vastaan. Ramadan ei estänyt panemasta tarjolle välipalaa.
Kyseessä on itsetietoinen kansa. Miksei meillä ole Suomi-kolaa?
Ja viimein päästiin illalliselle
Meitä emännöi Ankarassa pestinsä tänä syksynä aloittanut Kirsi Vanamo-Santacruz Suomen suurlähetystöstä. Ilta oli keskimääräistä lähetystöpäivällistä rattoisampi. Kirsin vasemmalla puolella Johan Candelin.