Ankara paasto

5.10.2005
Oksennuspussikokoelmani runsastuu taas
Oksennuspussikokoelmani runsastuu taas
Terveisiä Ankarasta. Laskeuduin tänne auringon laskiessa. Uusi EU-maa in spe näytti ihan siistiltä. Ensivaikutelmani kaupungista oli että se on jotenkin rauhallisempi kuin meluisa Istanbul. Huomenna näen oliko vaikutelma vain satunnainen.

Päivä parlamentissa oli lyhyt. Ehdin tarkastella vähän posteja ja ottaa vastaan The Parliament Magazinen toimittajan, joka teki henkilökuvaa minusta. Sitten kentälle ja vajaan neljän tunnin lento.

Turkki elää nyt historiallisen ajan alkua. Tästä tulee EU-maa viimeistään kymmenen vuoden kuluttua. Se on valistunut veikkaukseni. On siis tärkeää, että odotushuoneessa tehdään
mahdollisimman paljon työtä hyvien asioiden eteen. Yksi tärkeimmistä hyvistä asioista on ihmisten oikeudet ajatuksiinsa.

Lähden nyt siitä, että tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku. Neuvottelujen aloituspäätös tehtiin. En käytä energiaa päätöksestä marmattamiseen. Nyt on kaikki voimat käytettävä siihen, että jäsenyys tehdään mahdollisimman hyvin. Ihmisoikeustilannetta valvotaan ystävällisesti mutta tinkimättömästi.

Tämä matkani keskittyy uskonnonvapauskysymyksiin, jotka ovat tärkeä ihmisoikeuksien lakmustesti. Jos jokin maan
ihmisoikeustilanteessa on pielessä, todennäköisimmin ja varhaisimmin se näkyy ihmisten uskonnollisten vapauksien ja
oikeuksien toteutumisessa.

Hotellille tultuani kuulin, että Olli Rehn on samassa Sheratonissa. Minulla alkoi kuitenkin heti oma ohjelma tapaamisineen enkä ehtinyt selvittää, ehtisikö laajentumiskomissaaria jossakin välissä nähdä. Illallisen jälkeen väsytti ja kylpy houkutti.

Ravintola, jossa seurueemme söi, oli tupaten täynnä. Ramadan, muslimien paastokuukausi, on alkanut eilen. Se tarkoittaa, että koko päivän paastonneet saavat auringonlaskun jälkeen tulla täyttämään vatsaansa ja syödä kunnes aurinko nousee. Kiinnostava paradoksi on se, että paastokuukautena ruoan kulutus kasvaa noin kolmekymmentä prosenttia. Ramadanin jälkeen seuraa sitten kurinpalautus. Lentokoneessa selasin lehteä, jossa annettiin vähäkalorisia ramadan-ruokien aikana – fiksua, semminkin kun tiedetään, että useimmat lihovat muutaman kilon suuren paaston aikana.

 

Siis pitäisikö syödä vasta sängyssä?
Siis pitäisikö syödä vasta sängyssä?
Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *