Nepalin poikkeustila

28.9.2005

Arvoisa puhemies
Nepal kuuluu hauraisiin tai heikkoihin valtioihin. Niiden tunnusmerkkejä ovat valtion kyvyttömyys vastata laillisesta väkivallan monopolista ja yleisestä turvallisuudesta sekä kyvyttömyys valvoa rajojaan. Myös systemaattiset ihmisoikeusloukkaukset, demokratiavaje, päätöksenteon läpinäkymättömyys sekä yksipuolinen taloudellinen rakenne yhdistetään heikkoihin valtioihin.

Kuten Afganistanin ja Sudanin tapaukset ovat osoittaneet, hauraiden valtioiden ongelmat saattavat luoda alueellista epävakautta, aiheuttaa hallitsemattomia pakolaisvirtoja ja pahimmassa tapauksessa suoda piilopaikkoja terroristeille. Jos täysimittainen sisällissota puhkeaa, konfliktin kustannukset ovat huikeat.

Ongelmalliseksi tilanteen tekee myös se, että Nepalista löytyy tahoja, jotka hyötyvät taloudellisesti sekasortoisesta tilanteesta. Heillä ei ole mitään hävittävää, jos sota jatkuu. Vaikeuksista huolimatta kansainvälisen yhteisön ei pidä jättää Nepalia yksin, sillä viime kädessä viattomat siviilit kantavat taakan. Kannatan lämpimästi päätöslauselman suosituksia YK:ta ja EU:ta koskien ja toivon, että parlamentti lähettää tarkkailijat vuoden 2006 vaaleihin.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *